FINANCIJSKA PREVARA OD 2,6 MRLD. DOLARA

Ahmadinedžad traži poštenu istragu velike prevare

14.09.2011 u 19:00

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u srijedu je zatražio da pravosuđe provede 'poštenu' istragu oko goleme financijske prijevare vrijedne 2,6 milijardi dolara, otkrivene u bankarskim krugovima, osudivši optužbe nekih medija koji spominju njegovu upletenost u taj skandal

Protivnici vlade 'optužuju nas u sklopu goleme propagandne kampanje, čime omogućuju bijeg stvarnim lopovima', rekao je Ahmadinedžad u Erdebilu, na sjeverozapadu zemlje.

'Zahtijevam od vođe pravosudne uprave da odredi poštene ljude koji će istražiti tu aferu... i identificirati krivce, bez obzira na to jesu li oni dio izvršne, zakonodavne ili pravosudne vlasti ili su iz redova svećenstva', izjavio je gnjevni iranski predsjednik.

Takvu izjavu izazvalo je otkriće, početkom tjedna, 2,6 milijarde dolara 'teške' prijevare kojom je oštećeno sedam financijskih institucija u Iranu, među kojima i jedna od najvećih banaka.

Tu je prijevaru navodno izveo jedan poslovni čovjek, kojeg pravosudne vlasti zovu 'M.X.', koji je na temelju lažnih kreditnih jamstava dobio goleme svote novca, a zahvaljujući brojnim suradnicima, potom uspio kupiti velik broj nekretnina diljem zemlje, među kojima i jednu od najvećih čeličana u Iranu.