UBOJSTVO NA PROSVJEDIMA

Ahmadinedžad traži istragu o smrti Nede Age-Soltan

29.06.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad poslao je pismo sudskim vlastima u kojima od traži da istragu o smrti mlade Nede Age-Soltan, ubijene u prosvjedima zbog njegova reizbora, izvijestila je u ponedjeljak agencija Isna

'Poznato vam je da su nepoznate osobe na ulicama Teherana nedavno u sumnjivim okolnostima ubile mladu iransku državljanku Nedu Agu-Solan', stoji u Ahmadinedžadovu pismu upućenom ajatolahu Mahmudu Hašemiju Pahrudiju. Na amaterskoj video-snimci, objavljenoj i na internetskim stranicama vidi se Nedina agonija, koja je potaknula val emocija, gnjeva i prezira iranskoga naroda prema vlastima. Neda je u međuvremenu postala simbolom otpora prema iranskim vlastima.

'Uzevši u obzir sve što se događalo oko toga bolnog događaja i s obzirom na informacije u stranim medijima, reakcije oporbe i neprijatelja koje su iskorištene za političke ciljeve, smatram da je očito kako im je cilj bio ocrniti Islamsku republiku', stoji u Ahmadinedžadovu pismu u kojemu, među ostalim, od Šahrudija traži da se istraži smrt mlade djevojke, da se pronađu odgovorni za to te da im se sudi.