'AMERIČKA ZAVJERA'

Ahmadinedžad optužuje SAD za tenzije s Arapima

18.04.2011 u 10:20

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad optužio je u ponedjeljak Sjedinjene Države da žele stvoriti napetost između Irana i Arapa, dan nakon što su arapske monarhije u Zaljevu pozvale UN da 'prekine iransko uplitanje' u njihove poslove

'SAD nastoji unijeti neslaganje između šijita i sunita. Želi stvoriti tenzije između Irana i Arapa, ali taj plan neće uspjeti', izjavio je iranski predsjednik u govoru održanom na godišnjoj smotri vojske.

Prethodnog dana je šest zemalja članica Zaljevskog vijeća za suradnju (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Kuvajt, Katar i Oman), koje vode sunitske obitelji, osudilo 'uplitanje Irana', većinom šijitske zemlje, u njihove poslove.

Te su zemlje nakon završetka sastanka u Rijadu pozvale međunarodnu zajednicu i Vijeće sigurnosti UN-a da 'prekinu očito iransko uplitanje i provokacije', posebice nakon nemira u Bahreinu.

'Iran je prijatelj sa svim nacijama i želi njihov razvoj. Siguran sam da će propasti nova američka arogantna zavjera', kazao je Ahmadinedžad.

Iranski dužnosnici više su puta osudili slanje saudijskih i vojnika UAE-a u Bahrein te njihovu pomoć režimu u slamanju prosvjeda šijitskog stanovništva od sredine veljače do sredine ožujka.