ODBACUJE REZOLUCIJU UN-A

Ahmadinedžad: Iran će sam proizvoditi obogaćeni uran

02.12.2009 u 17:48

Bionic
Reading

Iran će za svoje nuklearne reaktore sam proizvoditi uranij obogaćen 20 posto, rekao je u srijedu predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji nuklearno pitanje time drži zaključenim i odbacuje 'nezakonitu' UN-ovu rezoluciju o iranskom nuklearnom programu.

'Iranska nacija proizvodit će gorivo obogaćeno 20 posto', rekao je Ahmadinedžad u Isfahanu, u govoru koji je prenosila državna televizija. Naglasio je da će Iran 'proizvoditi svo njemu potrebno gorivo', javlja agencija AFP.
'Za nas je nuklearno pitanje zaključeno' i Iran 'neće činiti ustupke nikomu i neće se odreći svojih prava', rekao je predsjednik odbacivši prijetnje Zapada.

Izrael neće moći učiniti baš ništa da zaustavi iranski nuklearni program kojim, prema sumnjama Zapada, Iran nastoji razviti atomsko oružje, rekao je Ahmadinedžad očito aludirajući na vojnu akciju protiv iranskih nuklearnih postrojenja koju ni Izrael ni Sjedinjene Države službeno ne isključuju.

'Pod pritiskom nekoliko lažno moćnih zemalja ... Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) donijela je nezakonitu rezoluciju protiv iranskog naroda', rekao je Ahmadinedžad, a prenio Reuters.

IAEA je u petak glasovala za rezoluciju kojom se osuđuje Iran zbog izgradnje druge, dosad nepoznate tvornice za obogaćivanje uranija blizu grada Koma. Ahmadinedžad je još u utorak ocijenio da je Rusija pogriješila glasujući za tu rezoluciju.

UN-ova agencija je rezoluciju izglasala pošto je Iran odbacio ponudu da svoj slabo obogaćeni uranij (3,5 posto) izvozi, a zauzvrat prima visoko obogaćen uranij (20 posto) iz Francuske i Rusije. No Iran je tražio da se razmjena goriva obavlja na njegovu teritoriju i u manjim količinama, a IAEA je to odbila.

UN-ova agencija je k tomu zatražila da Iran odustane od gradnje druge tvornice za obogaćivanje uranija, što je Iran odbio. U nedjelju je Iran najavio da će sagraditi deset novih tvornica za obogaćivanje uranija i proizvoditi obogaćeno gorivo za svoj reaktor u svrhu medicinskih ispitivanja u Teheranu.