IZRAEL NEGODUJE

Ahmadinedžad doputovao u Libanon

13.10.2010 u 09:27

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad doputovao je u srijedu u Libanon u kontroverzni službeni posjet predstavljen kao važan znak podrške ključnom savezniku Hezbolahu, a trebao bi posjetiti južni dio zemlje koji graniči s Izraelom, njegovim najgorim neprijateljem.

Ahmadinedžada su dočekali zastupnici, dvojica ministara šijitskog Hezbolaha unutar vlade nacionalnog jedinstva i predsjednik parlamenta saveznik s Hezbolahom, šijit Nabih Beri.

Prisutno je bilo i izaslanstvo iranskog veleposlanstva kao i otac Imada Muhnidžeha, vojnog čelnika Hezbolaha ubijena 2008. kojega je tražio Interpol.

Službeni doček rezerviran je za šefa iranske države u predsjedničkoj palači Babda, blizu Bejruta, gdje će razgovarati s libanonskim kolegom Mišelom Suleimanom.

Taj dvodnevni posjet, prvi od izbora konzervativnog predsjednika 2005., izaziva kontroverzu u Libanonu jer prozapadni kamp predbacuje Teheranu "uplitanje" i strahuje da zemlja ne postane "iranska baza" na vratima Izraela. Na posjet iranskog predsjednika Libanonu blagonaklono ne gleda ni Izrael.