ANALIZA GOVORA U ARENI

Agresivnim i iritantnim nastupom Kosor pokazala slabosti

18.09.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Tijekom gotovo sat vremena dugog govora na jučerašnjem Općem saboru HDZ-a u zagrebačkoj Areni predsjednica te stranke, premijerka Jadranka Kosor riječima je pokušala ohrabriti članove čije je vodstvo, ako je suditi prema iskazu blagajnice Branke Pavošević, prstima u pekmezu zbog crnog fonda HDZ-a u čiju su teglicu posezali kako bi pošto-poto došli na vlast. No premijerkin nastup bio je izrazito agresivan, prijeteći, a govor tijela otkrivao je strah i nesigurnost

Stručnjakinju za neverbalnu komunikaciju, Ljiljanu Buhač nastup Jadranke Kosor podsjetio je na priručnike za podizanje samopouzdanja. 'U jednom sam se trenutku pitala: na kojim su to oni gljivama', rekla je Buhač za tportal.

I dok je premijerka sadržajem svoga govora, osnažena prethodno uručenim nacrtom pristupnog ugovora s EU, pokušala ostaviti snažan, samouvjeren dojam, da joj je voda ipak došla do grla, otkrilo je njezino držanje, prijetnje ispruženim prstom te ton glasa.

'Glas joj je bio plačljiv, drhtav, nesiguran, pucao je, osjećao se strah, rečenice je brzo izgovarala kao da želi spriječiti ikakvu reakciju. Vikala je i podizala ton do iritantnosti. Usto je pjevala tj. podizala ton na kraju svake rečenice. Dizanjem intonacije odaje dojam nesigurnosti, a ta iritantna govorna navika potkopava autoritet i oslabljuje kredibilitet', pojasnila je Buhač.


Usto, Kosor je samim držanjem i gestikulacijom pokazala prijeteći ali i nesiguran stav. Prilikom ulaska u dvoranu ruke je držala na leđima, što, objašnjava Buhač, jest kraljevsko držanje, ali u isto vrijeme šalje poruku 'Ne prilazi mi'. Meškoljila se, premještala s noge na nogu čime je dovela pod upitnik sve izrečeno, smatra Buhač. Dodaje da se toliko čvrsto prilijepila za govornicu, da je ostavila dojam da će je po završetku odvući za sobom.

Više od devet tisuća HDZ-ovaca pokušala je u svoje riječi uvjeriti i agresivnom gestikulacijom, poput često prijeteći ispruženog kažiprsta, lupanjem šakom o govornicu ili pak naginjanjem prema publici s govornice.

'Ramena su joj bila pognuta, imala je lomljiv struk a glava joj se ljuljala, to je znak da je poljuljana, to nije položaj pobjednika. Naginjala se prema slušateljima kao orao koji će poletjeti s porukom 'Da vam nije palo na pamet da drukčije mislite'. Lupanje šakom i upiranje kažiprstom su pak znakovi agresije. Mahanje prstom je najiritantniji položaj, to je pokret uvrede', analizira Buhač.

Prolazak premijerke kroz okupljeno mnoštvo te euforično grljenje Buhač drži namještenim i neprirodnim. Kaže kako je od publike dolazio impuls za bliskim kontaktom, već je Kosor pružala ruke i dizala publiku kao na utakmici.

'Premijerka je jučer pokazala kako neće birati sredstva da ostvari svoj cilj', zaključila je Buhač.