TADIĆEVA BUKVICA

Agresivni srbijanski ministri posuli se pepelom

03.08.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Samo dan nakon što su srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović pozvali Srbe da u što većem broju izađu na barikade, dvojac se naglo primirio, apelirajući na sve strane na Kosovu da budu suzdržane i da ne primjenjuju silu

Podsjetimo, analitičar međunarodnih odnosa Damir Grubiša ocijenio je u utorak za tportal da je poziv na masovan izlazak na barikade 'dolijevanje ulja na vatru', te da je očito došlo do raskoraka u djelovanju srbijanske vlasti, što će se vjerojatno negativno odraziti na srbijansku politiku uopće.

Stefanović je u srijedu za srbijanski Blic izjavio da se svi moraju suzdržati od upotrebe prejakih riječi, uključujući - njega samoga.

'Jako je važno da ljudi koji to gledaju shvate da su emocije pomiješane, da smo okruženi narodom koji ima velika očekivanja. Dogodi se da kažemo nešto i da kasnije shvatimo da možda nije baš primjereno situaciji. To je loše, želim se ograditi, kao pregovarač nemam pravo na prejake riječi. Smatram da se svi trebamo suzdržati od gorljivih riječi i patriotskih izjava jer to samo može odmoći', rekao je Stefanović.

Bogdanović je za portal B92.net rekao da bi se razgovori sa zapovjednikom KFOR-a mogli nastaviti tijekom dana, kada će srpska strana iznijeti konkretne prijedloge.

Glasnogovornik Kfora Hans Dieter Wichter potvrdio je da će se zapovjednik Erhard Buehler danas susresti s predstavnicima srbijanske vlade.

U međuvremenu, Stefanović i Bogdanović nastavljaju u Zvečanu razgovore s čelnicima jedinica lokalne samouprave na sjeveru Kosova.

Stefanović je ranije izjavio da su dosadašnji razgovori s Buehlerom bili konstruktivni, dok je Bogdanović prenio glavnu poruku prema kojoj se situacija mora mirno riješiti. 'Apelirali smo na Buehlera da svi budemo suzdržani, da se ne primjenjuje sila, da mi sa svoje strane činimo ogromne napore da narod bude miran, da ga nitko ne isprovocira i da nikome ne padne na pamet uzeti oružje protiv naroda ili KFOR-a', kazao je Bogdanović.

U međuvremenu, oglasio se i Milivoje Mihajlović, šef ureda za suradnju s medijima srbijanske vlade, koji tvrdi da će Srbi na Kosovu svoje nezadovoljstvo situacijom nastaviti izražavati isključivo na miran način.

'Situacija na sjeveru Kosva zapaljiva je i sada je potrebna vatrogasna aktivnost. Bojim se da privremene vlasti u Prištini na čelu s Hašimom Tačijem taj požar pokušavaju ugasiti benzinom. Nije dobro u ovom trenutku posezati za tim zapaljivim izjavama, važno je da se situacija smiri, da se ponovno vratimo za pregovarački stol i pokušamo riješiti problem', poručio je Mihajlović.