PO UZORU NA IZRAEL

Afrički čelnici o preseljenu Haićana na Crni kontinent

31.01.2010 u 17:37

Bionic
Reading

Libijski čelnik Moamer Gadafi nije uspio u nastojanju da ostane još godinu dana na čelu Afričke unije, jer su njegove kolege na mjesto predsjednika te integracije na summitu u Adis Abebi izabrale malavijskog predsjednika Bingu wa Mutharika, dok je istodobno priopćeno kako će se u nastavku skupa razgovarati o prijelogu 'preseljenja stradalih Haićana na crni kontinent'

Gadafi na jednogodišnje rotirajuće mjesto predsjednika AU-a izabran na summitu prošle godine. Iako je mandat ograničen i rotira se prema afričkim regijama, Gadafi je, prema diplomatskim izvorima, nastojao ishoditi još jednu godinu na čelu AU-a.

Ove je godine red za predsjedanje na regiji južne Afrike pa su čelnici država i vlada 53 zemlje AU-a za predsjednika izabrali malavijskog čelnika Bingu wa Muthariku. Gadafi je u svom oproštajnom govoru, kako navodi AFP, rekao da njemu 'kao kralju tradicionalnih kraljeva Afrike, ne trebaju formalne titule da ostane na čelu borbe za Afričku uniju'.

U nastavku je pozvao sve afričke zemlje da se stvarno ujedine. 'Svijet se okreće oko desetak država, a mi toga nismo svjesni. EU postaje jedna država, a mi toga nismo svjesni. Moramo se ujediniti kako bi bili ujedinjeni', rekao je Gadafi.

Afrička unija pristala je također razmotriti kontroverzni prijedlog iz Senegala o preseljenju Haićana koji su ostali bez svojih domova u katastrofalnom potresu i mogućem osnivanju nove afričke države za njih.

Senegalski predsjednik Abdoulaye Wade prvi je predložio sredinom ovoga mjeseca osnivanje nove afričke države u koju bi se preselile stotine tisuća Haićana koji su ostali bez krova nad glavom, usporedivši svoju ideju sa stvaranjem države Izraela 1948. godine. Wade smatra da Haićanima robovska prošlost njihovih predaka daje pravo na samostalnu državu u Africi.

Predsjednik Afričke komisije Jean Ping rekao je afričkim čelnicima na njihovom godišnjem summitu u Adis Abebi da će razmotriti taj prijedlog tijekom trodnevnog skupa. Unija je otvorila račun za Haiti u Afričkoj banci za razvoj, kazao je.

'Iz osjećaja dužnosti, sjećanja i solidarnosti mi možemo poduprijeti prijedlog senegalskog predsjednika da se u Africi stvore uvjeti za povratak Haićana koji se žele vratiti nakon razornog potresa na Haitiju', rekao je Ping.

Wade je izjavio da Sengal i druge afričke države trebaju naturalizirati svakog Haićana koji zatraži državljanstvo i pozvao je na masovni program posvajanja haićanske siročadi širom kontinenta. Senegalski mediji objavili su da je vlada spremna podržati inicijativu ustupanjem dijela svog plodnog zemljišta Haićanima.

Wadeova ideja podsjeća na stvaranje Liberije, države oslobođenih američkih robova u 19. stoljeću.