PREVENTIVNE MJERE

Afrička svinjska kuga potvrđena u Srbiji, Ministarstvo izdalo stroge upute

14.08.2019 u 12:20

Bionic
Reading

Srbija je službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), a u Hrvatskoj su uvedene pojačane preventivne mjere. Posjednike svinja Ministarstvo poljoprivrede je pozvalo da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave svojim veterinarima

'Od presudne je važnosti pridržavanje svih mjera biosigurnosti u uzgojima svinja, tijekom lova, tijekom prijevoza svinja, i dr. Potrebno je pojačati kontrole osobnih pošiljaka na graničnim prijelazima kako se ilegalnim unosom mesa ne bi proširio virus. Jednako je važno da se svi slučajevi uginuća i bolesti svinja prijave odmah nadležnom veterinaru kako bi se provelo uzorkovanje i isključivanje bolesti što je preduvjet za rano otkrivanje i poduzimanje hitnih preventivnih mjera. Kako bi zaštitili naše svinjogojstvo potrebno je da se svi odgovorno ponašamo i slijedimo upute stručnih službi', ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Strogo je zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju), priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede a na službenim stranicama Uprave za veterinarstvo donijeli detaljne upute i informacije.

Napominju kako je zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije te da je najstrože zabranjeno zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla!

U priopćenju ističu kako se uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla zbrinjavaju isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija). Oni koji posjeduju svinje dužni su voditi ažurnu evidenciju Registra svinja na farmi.

Svinje Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Posjednici svinja koji se neće pridržavati propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ASK!', poručuju iz Ministarstva poljoprivrede te ističu kako su lovoovlaštenici dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju (uključujući i stradale u prometu i odstrijeljene bolesne) u svrhu pretraživanja na ASK.

Građene se poziva da svinje, svježo meso kao i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim, odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom te da se prije kupnje informiraju o podrijetlu i da traže svu propisanu dokumentaciju.

'Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinja, svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja bit će najstrože sankcioniran te se pozivaju građani da svako saznanje o tome prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske (DIRH)', navodi se u upozorenju Ministarstva poljoprivrede.

Ističe se kako je u slučaju pojave ove bolesti ugrožena cjelokupna svinjogojska proizvodnja u Republici Hrvatskoj pa je od općeg interesa da se pojava ASK spriječi, a u slučaju njene pojave da se što ranije otkrije kako bi posljedice izbijanja bile svedene na najmanju moguću mjeru.

U slučaju pojave i potvrde ASK u Hrvatskoj, sve mjere donosi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata određuje i nadzire mjere iskorjenjivanja sukladno Kriznom planu za ASK. U priopćenju se dalje navodi kako je koordinacija i organizacija aktivnosti, određivanje zaraženih i ugroženih područja, izvješćivanje i prijava bolesti, u nadležnosti je Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Uzorkovanje, kliničke preglede i preglede gospodarstava provode ovlašteni veterinari ovlaštenih veterinarskih organizacija. Laboratorijsku dijagnostiku provodi Hrvatski veterinarski institut, Zagreb.

Građani se za sva pitanja mogu obratiti u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail adresu: veterinarstvo@mps.hr ili na broj telefona 01/6443-540.

.