TRI TJEDNA PAUZE

Afganistan zatvorio škole zbog svinjske gripe

01.11.2009 u 17:44

Bionic
Reading

Afganistan će u ponedjeljak zatvoriti sve škole na tri tjedna da bi se, nakon prvog smrtnog slučaja, spriječilo širenje gripe H1N1, objavila je vlada u nedjelju

Odluka dolazi nakon što je u srijedu objavljeno da je virus H1N1 odnio prvu žrtvu u toj zemlji, petoj najsiromašnijoj na planetu.

'Kako bismo sačuvali zdravlje naših sugrađana i surađivali sa zdravstvenim službama u njihovim naporima za suzbijanje bolesti, sve javne i privatne škole zatvorit će se na tri tjedna, počevši od ponedjeljka', rekao je ministar prosvjete Faruk Vardak u priopćenju.

Afganistanskim školskim sustavom obuhvaćeno je 7,5 milijuna ljudi, učenika i profesora, dodaje se u priopćenju.

U srijedu su vlasti izvijestile o prvoj smrti od te bolesti. Riječ je o inženjeru iz Kabula koji je umro u utorak, u bolnici u afganistanskoj prijestolnici, a 'bio je u dodiru sa strancima zbog poslovnih obveza', navode afganistanske zdravstvene vlasti.

Virus H1N1 otkriven je u srpnju među američkim vojnicima u vojnoj bazi u Bagramu (50 km sjeverno od Kabula), najvećoj bazi međunarodnih snaga u Afganistanu.

Bolest je otkrivena tijekom rutinskog zdravstvenog pregleda u bazi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je prošlog tjedna da je od gripe H1N1 umrlo oko 5.000 ljudi otkako je u travnju otkriven taj virus.