KRAJ MEĐUNARODNE KONFERENCIJE

Afganistan u domaćim rukama do 2014.

20.07.2010 u 12:40

Bionic
Reading

Afganistanske snage sigurnosti trebaju početi preuzimati odgovornost za sigurnost na nekim područjima zemlje ove godine, a cilj je da preuzmu vodstvo u svim pokrajinama do kraja 2014. godine, navodi se u završnoj izjavi s Međunarodne konferencije u Afganistanu koja se održava u utorak u Kabulu.

U izjavi, čiji je primjerak nabavio Reuters, također se daje potpora pozivu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija međunarodnoj zajednici u kojemu se traži da afganistanska vlada upravlja s barem 50 posto razvojne pomoći.

Donatori su također rekli da će u iduće dvije godine raditi na tome da 80 posto ukupne pomoći bude potrošeno na prioritetne projekte vlade.

Što se tiče sigurnosti, u izjavi se podržava Karzaijev cilj da afganistanske snage preuzmu vodstvo i provode vojne operacije u svim pokrajinama zemlje do 2014. godine. Afganistanska vlada i snage NATO-a razmotrit će uvjete glede pokretanja prijenosa odgovornosti za sigurnost do kraja ove godine.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je na konferenciji u Kabulu da će međunarodne snage ostati u Afganistanu i nakon prijenosa ovlasti afganistanskim snagama sigurnosti kako bi im pružile potporu.

'Prijenos odgovornosti za sigurnost bit će postupan i radit će se na temelju objektivne procjene političkog i sigurnosnog stanja u zemlji', kazao je Rasmussen

'I kada se to dogodi međunarodne snage neće otići, one će se jednostavno prebaciti u ulogu pružanja potpore', rekao je Rasmussen

'Mi nikada nećemo dopustiti talibanima da silom svrgnu izabranu vladu. Nikad više nećemo dopustiti da Al Kaida ima utočište u ovoj zemlji', istaknuo je glavni tajnik NATO-a, dodajući da će međunarodne snage još dugo ostati uz afganistanski narod, čak i nakon što naša borbena misija završi'.