RUKA RUKU MIJE

Afera L'Oreal potresa Francusku

10.09.2010 u 17:29

Bionic
Reading

Vremešna milijarderka Liliane Bettencourt svom je fotografu dala oko milijardu eura u poklonima, potom je kćerka nasljednica nastojala majku legalno proglasiti nestabilnom da bi se na kraju otkrile ilegalne milijunske donacije Sarkozyjevoj stranci kojima je pogodovao aktualni ministar rada Eric Woerth - afera L'Oréal koja već mjesecima zaokuplja francusku i širu javnost jedinstvena je saga u kojoj se neodvojivo miješaju visoka politika i mondeni krugovi s jasnom podlogom pomno orkestrirane korupcije

Posljednja epizoda afere L'Oreal ili afere Bettencourt koja zaokuplja francusku javnost već mjesecima uključuje upadanje istražitelja u sjedište vladajuće sranke UMP. Iako istražitelji nisu pronašli pisma koja bi povezala ministra rada Erica Woertha i financijskog savjetnika Liliane Bettencourt, Patricea de Maistrea, francuski mediji prenose vijest kao samo još jednu epizodu u dugoj sagi Bettencourt. Afera u koju je umiješan politički vrh Francuske i jedno od najvećih bogatstava u Europi (Liliane Bettencourt nasljednica je kozmetičkog diva L'Oréala, a bogatstvo joj se procjenjuje na 18 milijardi eura) tim je zanimljivija što je godinama najbogatija žena Francuske (njezino bogatstvo nadmašuje samo ono Bernarda Arnaulta, predsjednika korporacije LVMH) živjela daleko od očiju javnosti.

Saga koja je u početnim glavnim ulogama imala 'nestabilnu vremešnu milijarderku', 'oportunog fotografa' te 'razočaranu kćerku-nasljednicu' dobila je neočekivani nastavak kada se otkrilo da je preko svojih savjetnika Liliane Bettencourt isplaćivala izdašne gotovinske iznose Sarkozyjevoj stranci za vrijeme izbora. Tada u aferu stupaju novi likovi, posebice Eric Woerth koji je u doba gotovinskih transakcija bio ministar financija. Prema pretpostavkama, iznosi koje je Bettencourt velikodušno donirala konzervativnoj stranci bili su zalog za izbjegavanje milijunskih poreza.

U višemjesečnoj aferi koja medijima neprestano pruža zahvalni materijal, otkrilo se da je u međuvremenu supruga Erica Woertha dobila visoku poziciju u holdingu kojim upravlja Patrice de Maistre, koji je pak dobio najviše državno odlikovanje, Legiju časti, odmah nakon imenovanja Sarkozyja za predsjednika. Potom su i na vidjelo izašle audio snimke na kojima Liliane Bettencourt sa svojim savjetnicima spominje tajne račune na švicarskim bankama.

Sarkozy je preko glasnogovornika odbijao sve medijske navode o donacijama L'Oréalove nasljednice, no zato je nekoliko puta jasno izjavio kako nedvojbeno smatra da je Eric Woerth pošten čovjek koji uživa njegovo povjerenje. Tijekom recentnih milijunskih prosvjeda zbog mirovinske reforme, upletenost ministra rada u aferu korupcije poslužila je kao argument sindikatima i opoziciji da pozovu na njegovu smjenu. Iako afera zasad nije donijela važnije kadrovske promjene na političkoj sceni, njezin potencijalni razvitak mogao bi ozbiljno zaprijetiti čitavom političkom establišmentu.