255 MILIJUNA KUNA

Afera Bankomat - Josip Protega, Ivan Sladonja i Marijan Kirinić

21.11.2014 u 17:18

Bionic
Reading

Među slučajevima koji su došli do suda afera Bankomat u početku je bila 'najteža' po visini štete koju procjenjuju istražna tijela. Glavni akteri afere su bivši predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega, bivši član Uprave banke Ivan Sladonja, bivši financijski direktor Marijan Kirinić i šest navodno povlaštenih klijenata. Istraga je pokrenuta 2009, a optužnica je potvrđena u veljači 2013, nakon što je dvaput vraćana tužiteljstvu na doradu. U prvoj optužnici teretilo ih se da su oštetili državu za 667 milijuna kuna, a na koncu je taj iznos smanjen na 255 milijuna kuna

Optužene čelnike HPB-a tereti se i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna. Suđenje je u tijeku.

Prema optužnici, miljenik HDZ-ovaca Josip Protega i ekipa štetu su počinili od 2005. do 2009. jer su davali, odnosno primali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci.

Osim za udruživanje, optužene se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabe, a jednog od klijenata banke i za pranje novca.

Sladonjin branitelj Branko Šerić ranije je izrazio mišljenje da će se 'cijeli slučaj okončati po modelu 'tresla se brda, rodio se miš''.