BORBA PROTIV HULIGANIZMA

Adlešič: Divljaštvo na stadionima plaćamo milijunima eura

06.10.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Preventivni program edukacije učenika osnovnih i srednjih škola protiv nasilja na stadionima predstavljen je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Elektronički zapis (CD) sa stručnim materijalima, primjerima dobre prakse i likovnim radovima učenika bit će proslijeđen svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj i koristit će se u sklopu programa prevencije ovisnosti i nasilja na športskim terenima, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs otvarajući prezentaciju.

Uz dužnosnike Ministarstva, potporu programu izrazili su i potpredsjednica hrvatske Vlade Đurđa Adlešič, glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec, a nazočni su bili i neki od najpoznatijih hrvatskih sportaša Mario Ančić, Dubravko Šimenc, Gordan Kožulj, Franjo Arapović i drugi.

Đurđa Adlešič
, kao suautorica Zakona o sprječavanju nasilja na stadionima, podsjetila je pak kako je u posljednjih pet godina na našim stadionima podneseno oko 8520 prekršajnih prijava protiv navijača, 362 osobe su ozlijeđene, a u intervencijama je ozlijeđen i 71 policijski službenik. I materijalna šteta je golema, a po njezinim riječima, oštećena su 46 automobila, 35 službenih vozila MUP-a, 166 osobnih automobila i 36 tramvaja. Zbog divljaštva na stadionima morali smo platiti i više od dva milijuna eura kazne, primijetila je, ustvrdivši kako smo 'taj novac mogli utrošiti na uređenje stadiona i športskih terena'.

Potpredsjednica Vlade smatra izuzetno važnim što smo zakon protiv nasilja na stadionima donijeli prije nego što su se i kod nas počele događati tragedije kao u nekim susjednim zemljama. O učincima toga zakona, donesenog u travnju, moći će se, kaže, govoriti već krajem godine.

'Svjesni smo toga kako dugoročno i učinkovito rješenje nipošto nije represija, već odgoj i edukacija', rekla je, pozdravivši projekt uvođenja nove kulture na stadione koji su pripremili Ministarstvo obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje.

U pripremi CD-a korištena su i iskustva europskih zemalja, suočenih s problemom navijačkog nasilja. Tako elektronički zapis, među ostalim, sadrži i priručnike koje je priredilo Vijeće Europe - 'Sport i nasilje u Europi', te 'Prevencija rasizma, promocija multikulturalizma'.

S tim u vezi posebno je istaknuta i suradnja s francuskim veleposlanstvom, u čije je ime bio nazočan Densi Dobo-Schoenenberg, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost.