EUROPSKI POVJERENIK DE GUCHT:

'ACTA nije napad na slobode, nego obrana načina života'

29.02.2012 u 22:24

Bionic
Reading

Međunarodni sporazum o zaštiti autorskih prava (ACTA) nije napad na naše slobode i neće kriminalizirati one koji ilegalno skidaju sadržaje s interneta, izjavio je u srijedu europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht

'Moja poruka Europljanima je jednostavna: ACTA nije napad na naše slobode, nego obrana našeg načina života', rekao je De Gucht, po transkriptu njegova obraćanja članovima Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta, koji je u srijedu počeo raspravu o međunarodnom sporazumu o zaštiti autorskih prava (ACTA) koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi mogao ograničiti slobodu interneta.

'ACTA nije 'Big Brother', nego način da riješimo naše ekonomske probleme u 2012. i poslije toga', kazao je europski povjerenik.

Vijeće EU-a je u prosincu prošle godine jednoglasno prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Krajem siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice.

Više zemalja Europske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet.

To nije jasno ni Europskoj komisiji koja je zbog toga odlučila od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

De Gucht je rekao da će braniti legitimitet sporazuma sve do odluke Europskog suda pravde. 'Njime se želi izgraditi globalan sustav zaštite intelektualnog vlasništva u Europi. ACTA ne cenzorira internet, ne kriminalizira one koji ilegalno skidaju sadržaje i neće ograničiti trgovinu generičkim lijekovima', kazao je.