ZAVRŠNO SUČELJAVANJE NA HRT-U

Aco šokirao pitanjima o suicidu, a Kujundžić hvalio 'mladog čovjeka' Sinčića

26.12.2014 u 23:34

Bionic
Reading

Uoči izborne šutnje koja počinje u ponoć, predsjednički kandidati večeras su imali posljednju priliku pridobiti neodlučne birače i potaknuti veću izlaznost na birališta u nedjelju. Tijekom sučeljavanja na HTV-u izjašnjavali su se o najvažnijim temama u državi, a gledatelji su konačno dobili priliku čuti tko su, po Ivanu Sinčiću, 'pravi vlasnici Ine'

Kada ćemo napokon dočekati gospodarski rast? Kakav će biti odnos Predsjednika s Vladom u posljednjoj godini njezina mandata? Što su vanjskopolitički prioriteti Republike Hrvatske? Tko može ponuditi izlaz iz krize? Pod moderiranjem Daniele Trbović, predsjednički kandidati Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić odgovarali su na ta i ostala pitanja pod unakrsnom vatrom udarnih novinarskih snaga HTV-a: Aleksandra Stankovića, Katarine Periše Čakarun, Eliane Čandrlić i Dragana Nikolića

'Nemojte raditi Big Brother'

Počelo je burno: na pitanje Daniele Trbović koje je trebalo 'probiti led', kako se kandidati snalaze u kuhinji, Milan Kujundžić se usplahirio: 'Nemojte raditi Big Brother', rekao je kandidat Saveza za Hrvatsku.

Na pitanje po čemu se njihov program razlikuje od programa drugih kandidata, Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je proputovala tisuće kilometara kroz Hrvatsku i pričala sa svima te je na temelju onoga što su joj rekli, a uglavnom je to egzistencijalna borba, sastavila svoj program. Njezin pristup je 'neposredan, ne nameće narodu ništa'.

Josipović je rekao da njegov program donosi velike promjene u Hrvatskoj, između ostalog i 'novo gospodarstvo' koje bi trebalo dovesti do smanjenja siromaštva. Njegov program, za razliku od drugih, 'sadržava i instrument kako to učiniti' - promjenu Ustava.

Kujundžić je rekao da je, za razliku od ostalih, slobodan čovjek i može reći sve. Kolindu Grabar Kitarović optužio je da ima patronat od početka karijere - od Stjepana Mesića do Trilaterale.

Sinčić je ponovio da je potrebno vratiti sve što je oteto - stotine milijardi eura koje se nalaze na računima u inozemstvu.

Stanković: Kolinda Grabar Kitarović 'nema mane'?!

Na pitanje Aleksandra Stankovića koja je njezina mana, Kolinda Grabar Kitarović replicirala je prvo da ona 'nije na daljinski upravljač'. Kao manu istaknula je da traži previše od sebe i ljudi oko sebe, ali i da je 'to je u konačnici dobro'. Stanković je zaključio da, po tome, Grabar Kitarović nema mane.

Na pitanje o homoseksualnosti Kujundžić je rekao da 'predsjednik ne ulazi u krevete ljudi'. Potom se obrušio na Josipovića, koji prethodno nije mogao navesti konkretne pogreške iz prvog mandata. Što je s 'lex Perkovićem?' pitao je Kujundžić. Novinari su ga pokušali upozoriti da odgovara na pitanja, a on je odvratio da će odgovarati ono što je njega volja i da odgovara hrvatskom narodu. 'Neka kaže što je s milijunima uzetim iz državnog proračuna za kampanju', zavapio je Kujundžić u potrazi za ozbiljnim temama.

Na pitanje o ZAMP-u i o tome je li mu neugodno što se njegove skladbe više izvode otkako je predsjednik, Josipović je rekao da su njegovi prihodi od ZAMP-a pali na oko pet tisuća kuna godišnje i da je u inozemstvu nakon pobjede prije pet godina bio povećan interes za njegovim skladbama, što je bilo 'dirljivo', ali to više nije tako.

Što kandidatkinja koja se zalaže za kvalitetnije obrazovanje misli o optužbama za plagiranje diplome HDZ-ovca Milijana Brkića? Po Kolindi Grabar Kitarović, to pitanje je politizirano i 'odvraća pozornost od stvarnosti u Hrvatskoj - duboke gospodarske i socijalne krize u kojoj smo se našli'. 'Njegovu radnju nisam gledala i ne mogu suditi. Građane zanima njihova egzistencija. To je etičko pitanje o diplomi, ali nije na meni da ga razrješavam. Milijan Brkić nije u mojoj kampanji i tvrdim da je to distrakcija', rekla je Grabar Kitarović. O svom diplomskom radu rekla je da je 'kompilacija do određene mjere, ali je više manje originalno djelo u kojem sam izrazila svoje originalno mišljenje'.

Na pitanje o susretu s Josipom Klemmom i snimci na YouTubeu, Ivan Sinčić odgovorio je da ga je sreo jednom u životu kad je išao dati podršku braniteljima i da nema apsolutno nikakve veze s njim.

Stanković je postavio pitanje o samoubojstvu, na što je Josipović rekao da nikad nije pomislio dignuti ruku na sebe, ali je razmišljao o samoubojstvu kao fenomenu. Kujundžić je naveo da ga je osobito pogodila vijest da se ubio Mislav Paradžik, sin ubijenog hrvatskog političara Ante Paradžika, i da je tragično što se sad ubijaju djeca branitelja.

Sinčić: Kujundžić bi trebao lustrirati samog sebe

Kandidati su upitani tko na njih, od političara, ostavlja pozitivan dojam?' Vesna Pusić, Mirando Mrsić i Fred Matić', odgovorio je Ivo Josipović. Nije htio navesti tko su mu najnegativniji političari.

Kujundžić je primijetio da je jasno da se Josipoviću sviđa Vesna Pusić, kad oboje štite stare udbaše. Koga bi Kujundžić lustrirao? 'Sve ono što je nezakonito učinjeno potrebno je lustrirati', rekao je Kujundžić, izbjegavši konkretniji odgovor i spomenuvši tek 'određene funkcionere'. Po Sinčiću, Kujundžić bi trebao 'lustrirati sam sebe jer je bio pomoćnik ministra zdravstva, a ne običan član HDZ-a'.

Kujundžić bi također mijenjao Ustav, ali misli da predsjednik ima dovoljno ovlasti. 'Treba raditi i ne biti u službi onih koji pljačkaju Hrvatsku', rekao je Kujundžić. Ponovio je da bi premijera natjerao na posao: 'Kad ja dođem na Pantovčak, prestaje zabava i nerad. Tog trena počinje se događati proces pred hrvatskim narodom, a ne dealovi iza zatvorenih vrata.'

Grabar Kitarović smatra da je slučaj Perković trebalo procesuirati u Hrvatskoj. Inače, to je trebalo rješavati, bez fige u džepu, za vrijeme pregovora s Europskom unijom. Kujundžić pak napominje da je to pitanje puno dublje i 'sramota je ovo u čemu su sudjelovali Josipović i Milanović. Ne mogu ubojice ostati nekažnjene i sramota je da to sada radi bavarsko pravosuđe'.

Osvrnuli su se kandidati i na 'ideologiju razvaline' iz govora kardinala Josipa Bozanića. Po Kolindi Grabar Kitarović, kardinal je mislio da aktualnu vlast, dok se Josipović nije osjetio osobno prozvanim - po njemu, upitan je kriminal koji treba riješiti. Kujundžić u tome vidi dvije velike stranke koje kroz kvazidemokraciju pljačkaju hrvatski narod, a Sinčić 'stranke koje su vladale ovom zemljom 25 godina i koje će još više uništavati'.

Vanjska politika: 'Presedan' - ogovaranje svoje zemlje u inozemstvu

'Ovo je Hrvatska, a ne regija. Susjedima trebamo pomagati, ali i insistirati na rješavanju svih otvorenih pitanja, poput nestalih, do graničnih problema i statusa Hrvata u susjednim zemljama', napomenula je Kolinda Grabar Kitarović u odgovoru na pitanje o ulozi Hrvatske u regiji koja stremi Europskoj uniji.

Kujundžić je pak ustvrdio da je Josipović izravno nanosio štetu Hrvatskoj u međunarodnim odnosima, dodajući da je presedan to što je 'jedan predsjednik izvan zemlje govorio ružno o svojoj zemlji'. Kvalitete hrvatske diplomacije Josipović je branio na primjeru odnosa prema Rusiji, koji pokazuje da je 'hrvatska vanjska politika samostalna', podsjećajući da je Hrvatska u Europskoj uniji dobila i određene kompenzacijske mjere za posljedice sankcija.

Kako Sinčić planira izvesti Hrvatsku iz EU i NATO-a? Nikako, realan je, jer je to odlučeno referendumom, ali 'treba se čvrsto postaviti poput Orbana u Mađarskoj, koji je vratio novac građanima od banaka', rekao je Sinčić, dodajući da treba štititi nacionalne interese.

Kujundžić je rekao da sudska odluka o tužbama za genocid između Hrvatske i Srbije, koja se očekuje u veljači i bit će obvezujuća, neće biti nepovoljna za Hrvatsku, iako su 'tome pomagali Josipović, Mesić i Vesna Pusić'.

Govoreći o hrvatskoj diplomaciji, Grabar Kitarović rekla je da je u njoj izrasla od početka 90-ih. 'Postavljat ćemo ljude isključivo na temelju njihovih sposobnosti i poznavanja jezika', rekla je ona.

Zašto je protiv trećeg entiteta, pitali su Kujundžića, a on je rekao da nije protiv toga, nego protiv deala da se Hrvati vrate u enklavu u korist Velike Srbije.

Sinčić bi pitanje azilanata i ilegalnih imigranata rješavao tako da bi svi oni trebali proći postupak provjere i trebalo bi im omogućiti da žive u Hrvatskoj ako to žele. Ipak, 'ne treba dozvoliti prevelik broj imigranata jer mi to ne bismo mogli podnijeti', rekao je Sinčić.

Iz iskustva veleposlanice u Washingtonu, Grabar Kitarović rekla je da za ukidanje viza za hrvatske građane u SAD-u treba ispuniti tehničku pretpostavku - stupanj odbijenih viza treba biti ispod tri posto. Ali, dodala je, ishodila je da se te vize dobivaju lakše i da se s pet produlje na 10 godina.

Josipović bi kao idući predsjednik prvo posjetio Bruxelles, Grabar Kitarović bi u Njemačku, Kujundžić u BiH, a Sinčić u Kinu. Od ponuđenih svjetskih državnika, Grabar Kitarović rekla je da najviše cijeni Angelu Merkel, baš kao i Josipović, Kujundžić Obamu, a Sinčić Putina ili Mahatmu Gandhija.

Za Grabar Kitarović i Kujundžića, najuspješniji hrvatski premijer bio je Nikica Valentić, dok je Josipović izdvojio Ivicu Račana. Kao najveći hrvatski problem, Grabar Kitarović i Josipović naveli su nezaposlenost, Kujundžić korupciju kao 'uzrok svih hrvatskih zala', a Sinčić - nezaposlenost uzrokovanu korupcijom.

Sinčić 'razotkrio' navodne vlasnike Ine: Todorić, Luković, Valentić, Vlahović i Gregurić

Odgovarajući na pitanja o Ini, Grabar Kitarović rekla je da je bitno zadržati Inu i pozicionirati je i dalje na regionalnom i svjetskom tržištu. Sinčić je konačno otkrio tko su, po njemu, stvarni vlasnici Ine, barem kako proizlazi iz dokumenata kojima raspolaže: Ivica Todorić, Franjo Luković, Nikica Valentić, Ante Vlahović i Franjo Gregurić. Pozvao je institucije da provjere dokumentaciju koja im je tim povodom već predana.

Kolinda Grabar Kitarović nema nikakvih saznanja o tome i prvi put tako nešto čuje, a dokumenti o Ini koji su dostupni Josipoviću 'nemaju pokrića' za te Sinčićeve navode. Josipović pretpostavlja da bi teorija u ovom slučaju bila da MOL čuva dionice za neke hrvatske fizičke osobe, u što on ozbiljno sumnja.

'Treba provjeriti, ne treba prijetiti mladom čovjeku da je to utuživo', ocijenio je Kujundžić.

Kujundžić je rekao da su u Ini 'odrađene nezakonite radnje - to treba proglasiti ništavnim, treba osuditi i post mortem Račana, odnosno živućeg Linića', uz Sanadera. Po Josipoviću, vrijeme je da se kupnjom dionica, što će ići teže, ili novim dogovorom s Mađarima iznađe rješenje za Inu.

Odgovarajući na optužbe protukandidata o rastrošnosti Ureda predsjednika, Josipović je rekao da je broj zaposlenih smanjen za 13 posto, a smanjen je i proračun. Grabar Kitarović rekla je da nije stvar u broju ljudi, već u tome 'koliko se ljudi zalažu'. Ona bi ušteđena sredstva najradije preusmjerila u poseban fond za gladnu djecu ili osobe s invaliditetom.

Sinčić je naglasio da se protiv siromaštva treba boriti monetarnom reformom - što je provedeno na Islandu i u Argentini, a Josipoviću je rekao da otpusti ekonomske savjetnike koji su ga očito pogrešno savjetovali. Kujundžić je ustvrdio da je Hrvatska dosad imala politiku pogodovanja hrvatskim kapitalistima i stranom kapitalu, a kad on osvoji predsjednički mandat, 'funkcija HNB-a će biti posve drukčija nego što je dosad'.

Na posljednje pitanje, o tome što će raditi ako ne osvoje mandat, Sinčić i Kujundžić odgovorili su da će raditi što i do sada, Josipović je rekao da će 'nakon drugog mandata' opet predavati na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a Kolinda Grabar Kitarović da je fokusirana na izbore i da će 'o svemu drugome razmišljati nakon toga'.

Za kraj, valja napomenuti da je ovo bilo prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata u kojem Milan Kujundžić nije napadao Ivana Vilibora Sinčića - dapače, nekoliko puta je posebno pohvalio 'mladog čovjeka Sinčića'. Oštricu je ovog puta najviše okrenuo prema Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar Kitarović. Moderatorica Trbović, koja je u nekoliko navrata pokušala 'otkraviti' nervozne kandidate, naposljetku im je za uspomenu i dugo sjećanje uručila 'HRT-ove anti-stres kockice'.