ODBIO IH SUD U BUJAMA

Abbazia se ne može uknjižiti u Dajli

23.09.2011 u 13:29

Bionic
Reading

Odbijen je zahtjev talijanskih benediktinaca, odnosno njihove pulske tvrtke Abbazia d.o.o., za uknjižbom zemljišta u Dajli, tvrde dobro upućeni izvori Glasa Istre. Na svim je spornim česticama koje je koncem 1990-ih država u postupku denacionalizacije vratila Crkvi, odnosno župi Dajla, u zemljišnim knjigama zabilježeno da je 19. rujna, u ponedjeljak, doneseno rješenje o odbijanju prijedloga

Iz pouzdanih izvora istarski dnevnik doznaje da je riječ upravo o prijedlogu tvrtke Abbazia za uknjižbom zemljišta. Podsjetimo da je tu tvrtku osnovala opatija iz Praglije, odnosno talijanski benediktinci koji smatraju da su oni vlasnici nekoliko stotina hektara atraktivnog zemljišta kod Dajle, a ne župa Dajla, kako je još uvijek navedeno u zemljišnim knjigama.

U pitanje vlasništva nad zemljištem izravno se umiješao i Vatikan. Naime, na inzistiranje talijanskih benediktinaca sastavljen je sporazum o uređenju međusobnih odnosa, kojim su župa Dajla i Porečka i pulska biskupija prenijele prava vlasništva nad nekretninama u korist Abbazije d.o.o. Budući da je taj sporazum biskup Ivan Milovan odbio potpisati, papa Benedikt XVI ga je nakratko suspendirao te ovlastio španjolskog biskupa Norberta Villu da u ime Porečke i pulske biskupije potpiše sporazum, što je ovaj i učinio 13. srpnja u Puli.

Navodno je upravo potpis španjolskog biskupa za Općinski sud u Bujama sporan. Naime, taj biskup, tumače naši izvori, nije imao ovlaštenje kojim je Abbaziji d.o.o. dopuštao uknjižbu na nekretninama. Sud je stoga tražio da mu se dostavi dopunsko ovlaštenje Benedikta XVI. Očito je, čim je sud donio rješenje o odbijanju zahtjeva za uknjižbom, da tvrtka talijanskih benediktinaca nije dostavila dopunsko ovlaštenje, odnosno da dostavljeno ovlaštenje nije bilo ono koje je sud tražio. Da bi zadržali red prvenstva u uknjižbi, talijanski benediktinci bi se na tu odluku trebali žaliti Županijskom sudu, a ukoliko ih i on odbije, izgubit će to prvenstvo. To bi značilo da će na red doći država koja pak želi sporno zemljište vratiti u svoje vlasništvo.