SUKOBI U JERUZALEMU

Abasova vlada suprotstaviti će se Izraelu

05.10.2009 u 19:41

Bionic
Reading

Palestinska vlada je u ponedjeljak obećala da će se suprotstaviti Izraelu čije se postrojbe drugi dan sukobljavaju s prosvjednicima na području Jeruzalema

Mladi palestinski prosvjednici bacali su kamenje i palili smeće na ulicama arapskog istočnog Jeruzalema nakon što je Izrael uhitio tinejdžera kojeg sumnjiči da je nožem ranio vojnika koji je obavljao sigurnosnu provjeru u autobusu.

Nasilje u Jeruzalemu se rasplamsalo u nedjelju nakon što je Izrael na kratko zatvorio vrata koja vode u prostor oko Brda hrama (koje Palestinci nazivaju Plato džamija) obrazloživši to zabrinutošću radi mogućeg nasilja jer su stotine Židova na susjednom Zapadnom zidu obavljale blagdanske molitve.Vrata su djelomice otvorena nakon što je ponovno uspostavljen mir.

Nasilje se raširilo na predgrađa Ramale gdje je pedesetak tinejdžera bacalo kamenje na izraelske vojnike koji su, kako svjedoče izvjestitelji, odgovorili ispaljivanjem suzavca i gumenim mecima. Jedan je policajac ozlijeđen kamenom a sedmero prosvjednika je uhićeno.

Palestinska je vlada objavila oštru izjavu nakon sastanka u Ramali i pozvala Palestince da se 'suprotstave Izraelu i njegovim planovima'. Također je optužila židovsku državu da pokušava Palestincima uskratiti stvaranje države na područjima koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. gdoine.

Palestinska se izjava također osvrće na proturječja oko Jeruzalema i osuđuje, kako kaže, plan Židova da 'obavljaju vjerske rituale' u kompleksu u kojem se nalazi džamija al-Aqsa, treća najsvjetija islamska lokacija. Također je od svijeta zatražila da 'primora Izrael da odustane od svojih pokušaja da preuzme Jeruzalem i judaizira ga'.