NOVI KRUG PREGOVORA

Abas primio američkog izaslanika Mitchella

19.05.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Američki izaslanik George Mitchell i palestinski predsjednik Mahmud Abas sastali su se u srijedu prvi put nakon službenog pokretanja neizravnih mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca

Ti su pregovori pokrenuti 9. svibnja i trebali bi trajati četiri mjeseca, tijekom kojih će Mitchell putovati između Jeruzalema, Ramallaha i Washingtona.

'Amerikancima smo predali pismo o cijeloj situaciji na terenu, uključujući i ubojstva koja je na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze počinila okupacijska vojska nad palestinskim narodom', rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat novinarima nakon susreta.

Nedavno su na Zapadnoj obali izraelski doseljenici čiji je automobil zasut kamenjem vatrenim oružjem ubili jednog mladog Palestinca, a izraelski vojnici su također vatrenim oružjem ubili jednog seljaka blizu granice sjevera Pojasa Gaze i Izraela.

Izraelski dužnosnici, među kojima i premijer Benjamin Netanyahu, nakon pokretanja pregovora izjavili su da će se izraelsko naseljavanje u istočnom Jeruzalemu nastaviti, što Palestinci smatraju provokacijom.