PREMA GRANICAMA IZ 1967.

Abas pozvao na priznanje palestinske države

17.05.2011 u 13:58

Bionic
Reading

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u utorak međunarodnu zajednicu da prizna palestinsku državu u Ujedinjenim narodima u rujnu i podrži njezino primanje u članstvo tog tijela

Abas je napisao u članku za New York Times da američki politički pritisak nije uspio zaustaviti izraelski program naseljavanja na okupiranoj Zapadnoj obali te da Palestinci 'ne mogu neodređeno čekati' na svoju državu.

'Na naš zahtjev da nas priznaju kao državu ne bi se trebalo gledati kao na hir; previše naših muškaraca i žena je izgubljeno da bi se angažirali u takvom političkom teatru', napisao je u članku koji je izašao u novinama tri dana prije susreta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua s američkim predsjednikom Barackom Obamom

'Pozivamo sve prijateljske, miroljubive države da nam se pridruže u realizaciji naših težnji tako da priznaju palestinsku državu prema granicama iz 1967. i da podupru njezino primanje u Ujedinjene narode', rekao je Abas.

Predstojeći Netanyahuov posjet SAD-u smatra se dijelom izraelskih diplomatskih napora u svrhu uvjeravanja glavnih međunarodnih igrača da se usprotive palestinskom zahtjevu.