'DRŽAVA PROMATRAČ'

Abas najavio novu kandidaturu Palestine u UN-u

08.09.2012 u 18:03

Bionic
Reading

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u subotu je objavio da će 27. rujna na Općoj skupštini UN-a za Palestinu zatražiti status države promatrača u UN-u

'Mi ćemo se 27. rujna na Općoj skupštini UN-a konzultirati sa svojim prijateljima o nacrtu rezolucije kojom se traži pridruženje Palestine', kazao je Abas.

'Idemo u UN kako bismo rekli da smo mi država na koju se primjenjuje Četvrta ženevska konvencija o zaštiti civila u razdoblju rata. Čak nas 133 zemlje priznaju kao državu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom i u njima imamo veleposlanstva na kojima se vijori palestinska zastava', dodao je Abas.

Status 'države promatrača' je ispod punopravnog članstva, ali je iznad trenutnog statusa Palestine u kojem se ne spominje njezina državnost. Jedina zemlja sa statusom 'države promatrača' u UN-u je Vatikan.

Palestina je u rujnu prošle godine zatražila status punopravne članice Un-a, ali je odustala od traženja glasovanja o tome u Vijeću sigurnosti nakon američke prijetnje vetom i shvaćanja da neće dobiti dvotrećinsku potporu u tom tijelu.

Abas je od tada nekoliko puta najavio da će na Općoj skupštini tražiti podizanje statusa na promatrački. Za rezoluciju kojom se predstavništvo Palestine diže u rang države promatrača (nečlanice) mora glasovati većina od 194 članice UN-a na Općoj skupštini.