NOVA SJEDNICA VLADE

A zašto ne bismo imali deset imena i dvadeset prezimena?

20.09.2012 u 09:07

Bionic
Reading

Vlada na rasporedu za današnju sjednicu u Banskim dvorima ima izmjene Zakona o elektroničkim medijima, konačni prijedlog Zakona o osobnom imenu, konačni prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi...

Vlada je prije nekoliko mjeseci usvojila izmjene Zakona o osobnom imenu prema kojem je ukinuto ograničenje broja prezimena i imena. Prema starom zakonu svaki građanin mogao je imati najviše dva imena i dva prezimena, a ovo je prva izmjena tog zakona nakon 20 godina.

Ministar uprave Arsen Bauk tada je rekao da su izmjene potaknute brojnim pritužbama građana kojima je ponekad bilo onemogućeno korištenje cjelovitog osobnog imena u službenim dokumentima. Novim zakonom će, rekao je Bauk, biti jednostavniji i lakši i postupak promjene osobnog imena.

Osim konačnog prijedloga Zakona o osobnom imenu, Vlada na repertoaru danas ima 34 točke dnevnog reda i sljedeće zakone: Zakon o elektroničkim medijima, o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, o preuzimanju dioničkih društava, o kreditnim institucijama, državnim maticama, te Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Na popisu je i prijedlog odluke o odricanju od prava na pretvaranje tražbine u vlasnički udjel Brodograđevne industrije Split d.d., a Vlada će se pozabaviti i oduzimanjem prava priređivanja igara na sreću u kasinima trgovačkim društvima: Grand hotel Lav i Casino Parentum.