FORBES PRAVORIJEČI

A najbogatije zemlje svijeta su...

29.02.2012 u 08:07

Bionic
Reading

Baš kao i svake godine, magazin Forbes zabilježio je prolazno vrijeme zemalja u trci za bogatstvom. Na prvom mjestu u BDP-u po glavi stanovnika nalazi se Katar, zadnji je Kongo. Evo malo detaljnije

Top lista najbogatijih zemalja u režiji magazina Forbes služi se uvijek istim kriterijem – prosječni dohodak po glavi stanovnika prilagođen ostalim parametrima tržišta, preciznije, korigiran paritetom kupovne moći. Kao izvor korišteni su podaci MMFa za 2010. godinu.

Ljestvicu predvodi Katar, mala bogata država Perzijskog zaljeva koja sjedi na enormnim količinama nafte i plina i gdje je BDP po stanovniku 88.000 dolara. Katar, zemlja od svega 1,7 milijuna stanovnika, vlasnik je treće najveće rezerve zemnog plina, ulaže velike svote u infrastrukturu, diversificirala je svoje gospodarstvo i privukla mnoge međunarodne korporacije. Svemu tome ne odmaže ni činjenica da organiziraju Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine.

Na drugom mjestu još jedna minijatura od države – Luksemburg, gdje je prilagođeni dohodak po glavi stanovnika 81.000 dolara. Luksemburg je utemeljio svoje bogatstvo na činjenici da je bio porezna oaza sa striktnim i diskrecijskim bankovnim zakonima. Treći je po Forbesovom mjerenju Singapur koji se profilirao kao tehnološko, proizvodno i financijsko središte i gdje građani prosječno zarade 56.700 dolara godišnje.

Začelje ljestvice zapalo je krhke afričke države Burundi, Liberiju i Kongo sa BDP-om od 400, odnosno 386 i 312 dolara po glavi stanovnika.

Treba dodati da čak i ovako prilagođen način mjerenja ima svoje nedostatke jer ne razlučuje na koji je način bogatstvo podijeljeno među stanovništvom. Katar, na primjer, je još uvijek velikim dijelom siromašna država. BDP im je visok zbog naftnog izvoza i kako će država izgledati u budućnosti ovisi o tome kako se investira profit. Također, kriterij je slijep za kvalitetu proizvoda od države do države, tj. unaprijed se uzimaju kao ekvivalentni.

Očito je da najbolje kotiraju zemlje za bogatim naftnim i plinskim rezervama te rudnim bogatstvima. Osim navedenih, pri vrhu su Kanada, Australija i Norveška. Evo lista prvih petnaest.

1.Katar
2.Luksemburg
3.Singapur
4.Norveška
5.Brunej
6.Ujedinjeni arapski emirati
7.SAD
8.Hong Kong
9.Švicarska
10.Nizozemska
11.Australija
12.Austrija
13.Irska
14.Kanada
15.Kuvajt