NJEMAČKA PREŽIVJELA MARATONSKI PROSVJED

92 sata blokade pruge zbog nuklearnog otpada

09.11.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Da Nijemci nisu ljubitelji nuklearne energije, odavno se zna. To se pokazao i dugogodišnji politički uspon Zelenih, stranke koja je nastala iz ekološkog pokreta, kao i nedavne velike demonstracije u Berlinu, kada je sjedište vlade Angele Merkel opkolila masa prosvjednika protiv energetskih planova njezine koalicije. Ipak, do sada najveće i najduže prosvjede protiv nuklearne energije Njemačka je doživjela ovih dana, a trajali su maratonskih 92 sata!

Povod svemu su željeznički transporti nuklearnog otpada, koji se prvo prerađuje u francuskom gradu La Hague, a deponira se u njemačkom Gorlebenu. Ovi transporti su uvedeni 1995. godine, a tijekom vremena su postali glavna meta ekoloških aktivista, kojima se u međuvremenu pridružuje i veliki broj običnih građana.

Cilj je jednostavan: zaustaviti vlak koji prenosi nuklearni otpad. U međuvremenu su aktivisti postali vrlo spretni u svojim nakanama, pa je putovanje najnovijeg vlaka trajalo nekoliko dana, umjesto nekoliko sati.

Sve je započelo velikim partijem na otvorenom, koji su dan prije kretanja vlaka iz Francuske organizirali aktivisti, te tako privukli veliku masu ljudi. Policije također nije nedostajalo, no nije imala razloga intervenirati jer su prosvjednici uvijek iznimno mirni i pružaju samo pasivni otpor.

Nakon što je tzv. Castor-vlak krenuo iz La Haguea, aktivisti su svojim tijelima blokirali prugu, vežući se za tračnice lisicama i lancima. Ipak, najviše muke je policija imala s prosvjednicima u samom gradu Gorleben, kamo je nuklearni otpad upućen. Tamo su na prilaznoj cesti mjesto odlaganja prosvjednici sagradili i veliku betonsku piramidu. Njih četiri tisuće dugih je 45 sati svojim tijelima također blokiralo cestu.

Greenpeace je pak prugu blokirao s nekoliko kamiona, koje nije bilo jednostavno odšlepati. Među prosvjednicima su bili i neki poznati Nijemci, poput TV voditeljice i autorice Charlotte Roche, koja je nakratko završila u policijskom pritvoru.

Naravno, prisutni su bili i brojni političari iz Zelenih, među kojima je najglasnija bila zastupnica u Europskom parlamentu Rebecca Harms, koja je zaključila da 'prosvjedi izražavaju i nezadovoljstvo energetskom politikom vlade Angele Merkel'. Ona je, naime, odlučila pretjerano produžiti rok trajanja nuklearnih elektrana u Njemačkoj

S time se slažu i komentatori njemačkih medija, koji naglašavaju da će se ta odluka vrlo vjerojatno pokazati lošom na sljedećim izborima, ako ne i prije. Zanimljivo je da je na osiguravanju transporta nuklearnog otpada sudjelovalo čak 20 tisuća policajaca, ali da nisu zabilježeni nikakvi nasilni incidenti ni s jedne strane.