RIMOKATOLIČKI EGZODUS

87.000 Austrijanaca napustilo Katoličku crkvu 2010.

11.01.2011 u 12:42

Bionic
Reading

Katolička crkva u Austriji suočava se s najvećim valom napuštanja još od 1945. godine, pa je tako u 2010. godini izgubila 87.000 vjernika

Prema statističkim podacima u Austriji, broj vjernika u Katoličkoj crkvi se u ovoj godini jako smanjuje. Iako trend napuštanja te crkve traje već nekoliko godina u toj zemlji, ova godina je bila posebno kobna za katoličke pastire, kojima je sada ostalo tek pet milijuna i 400 tisuća vjernika.

I dok je u ovoj godini Katoličku crkvu napustilo skoro sto tisuća ljudi, pristupilo joj je tek 4000. Takvo ponašanje vjernika ponajviše se objašnjava njihovim razočaranjem zbog licemjerja i bešćutnosti svećenika u brojnim slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, što su crkvene strukture desetljećima sustavno zataškavale.

Najviše je razočaranih katolika u bečkoj dijecezi, koju je u proteklih dvanaest mjeseci napustilo čak 25 tisuća ljudi, a taj broj je veći za 10 tisuća u odnosu na 2009. godinu, te je dakle riječ o povećanju od 47 posto.

Ipak, čini se da vrh Katoličke crkve nije pretjerano zabrinut zbog takvog razvoja događaja, pa je kardinal Christoph Schönborn izjavio austrijskim medijima da je to 'izraz nove slobode'.

Kardinal Schönborn smatra da su pedofilski skandali samo povod odlasku vjernika te da je pravi razlog mnogo dublji, a on ga opisuje kao 'pomak od tradicionalnog kršćanstva prema onome koje ovisi o odluci vjernika'. A vjernici, čini se, u sve većem broju odlučuju da im se ne sviđa kakve se stvari događaju u toj crkvi.

Takvim razvojem događaja naročito je pogođen biskup iz Graza, Egon Kapellari, kako je izjavio za medije. Kapellari smatra da su odluke o istupanju iz Crkve 'zadnji korak dugog puta otuđenja vjernika' te da 'takvu odluku treba poštovati'.

Mnogi vjernici danas misle da im Katolička crkva nije potrebna te da ima malo važnosti za njihove živote, analizira biskup Kapellari. Osim manjeg broja vjernika, masovna istupanja Crkvi u Austriji donose i mnogo manji godišnji budžet, jer je po tamošnjim zakonima financiraju njeni vjernici.