krizna situacija

800 muškaraca optužilo Američku organizaciju izviđača za seksualno zlostavljanje

06.08.2019 u 22:59

Bionic
Reading

Oko 800 muškaraca navodi da su ih kao dječake seksualno zlostavljali voditelji Američke organizacije izviđača (Boy Scouts of America), potvrdila je u utorak skupina odvjetnika

Održali su konferenciju za medije u Washingtonu, dan nakon što su dva odvjetnika u Philadelphiji napisali optužnicu 57-godišnjem muškarcu iz Luzerne Countya koji tvrdi da ga je u 12. godini počeo zlostavljati voditelj skupine.

"Riječ je o kriznoj situaciji u Američkoj organizaciji izviđača", rekao je odvjetnik Stewart Eisenberg na novinskoj konfereciji.

Eisenberg i drugi odvjetnici osnovali su u veljači skupinu Zlostavljani skauti kako bi ohrabrili žrtve da istupe u svjetlu novinskih napisa o mogućem pokretanju stečaja Američke organizacije izviđača (Boy Scouts of America).

Odazvalo se oko 800 muškaraca diljem zemlje, rekao je Eisenberg.

Gotovo cijelo stoljeće organizacija je imala popis s tisućama osumnjičenih zbog vrebanja mladića. Popis je nazivan "dokumentirani slučajevi perverzije" ili "dokumenti o nepodobnim volonterima", a svi s popisa izbačeni su iz skautizma, priznali su u travnju iz organizacije.

Odvjetnici su pozvali Kongres, koji je i stvorio organizaciju, kao i druge institucije da djeluju.

"Kongres može održati saslušanja", rekao je Eisenberg.

Tijekom njihova poziva žrtvama posljednjih šest mjeseci putem internetske stranice i televizijskih kampanja, istupilo je oko 800 bivših skauta. Za to vrijeme je identificirano oko 350 navodnih predatora koji su bili voditelji u organizaciji, ali prethodno nisu bili identificirani u "dokumentiranim slučajevima perverzije".