PAPIR I OLOVKU U RUKE

80 zastupnika će rušiti Marića? Bernardić računao pa se preračunao

Bionic
Reading

Šef SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je da postoji dovoljan broj zastupnika koji će glasati za opoziv ministra financija Zdravka Marića ali i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Zamoljen da na broji te zastupnike, Bernardić se zbunio, a potom uzeo u ruke olovku i papir

U Točki na tjedan N1 televizije, tvrdeći da ima 80 potpisa za opoziv ministra financija Zdravka Marića, od urednice emisije Nataše Božić tražio papir je, napisao imena stranaka, a njoj dao da napiše koliko tko ima zastupnika. Do brojke od 80,  nije došao.

Na pitanje može li oporba sakupiti 76 potpisa za opoziv ministara Zdravka Marića i Martine Dalić, Bernardić odgovara: 'Mislim da, koliko smo vidjeli iz izjava klubova, postoji 80 zastupnika koji su skloni podržati smjenu ministra i tražiti direktnu odgovornost za ovo što je nastalo'.

Je li riječ samo o političkom performansu ili ozbiljnoj političkoj inicijativi? Lobira li u tom smjeru SDP? Pitanja su na koja je Bernardić nevoljko odgovorio stalno gledajući u stranu, izvan studija.

'Odgovor je da', kratko je kazao. Želite da vam napišem? Dajte mi papir...', kazao je iznervirani Bernardić te od Božić uzeo papir i olovku, napisao imena stranaka za čije je zastupnike uvjeren da će rušiti ministre Andreja Plenkovića, a Božić dao u zadatak da napiše koliko koja od tih stranka ima zastupnika. Nakon zbrajanja, ustanovljeno je da nisu niti blizu 76 potpisa, što predstavlja saborsku većinu, a kamoli 80.

'Zasad ima dovoljno stranaka koje su se izjasnile za opoziv. Ali ovdje nije bitno pitanje opoziva nego pitanje onoga što u Hrvatskoj nije dobro. A nije dobro da je ministar, koji je znao kakava je situacija i koji je upleten do lakata u tu aferu, i dalje ministar. Opoziv može proći sa 76 glasova 'za', a hoće li se to dogodit to ja ne znam. Teško je o tome govoriti jer ja mislim da se blizu 80 zastupnika izjasnilo da će glasati, ali možda to tako ne bude. Ali je jasno da ova vlada na ovaj način gubi legitimitet, pogotovo ukoliko protiv opoziva ne bude više od 76 ruku što je Plenković najavio', kazao je Bernardić.

Na pitanje je li on slab šef oporbe kao što mnogi sugeriraju, odgovara: Imam dva metra i sto kila, pa vidite...