zračni promet

700 kamiona seli 10 tisuća komada opreme teške 50 tisuća tona na novi aerodrom u Istanbulu

05.04.2019 u 17:09

Bionic
Reading

Stotine kamiona sa zrakoplovnom opremom u petak prolaze ulicama Istanbula, sudjelujući u golemom preseljenju u novu međunarodnu zračnu luku u tom gradu, prenosi agencija Anadolija

Preseljenje na novi istanbulski aerodrom iz zračne luke Ataturk, koja se nalazi oko 40 kilometara južno, započelo je u zoru u petak i očekuje se da će trajati 45 sati, piše turska agencija.

Na gotovo 700 kamiona preselit će se 10 tisuća komada opreme teške 50 tisuća tona, rekao je glasnogovornik Turkish Airlinesa. Na preseljenju radi 1800 zaposlenika.

Turkish Airlines odvojeno seli sveukupno 280 zrakoplova od kojih će 151 odletjeti s Ataturka i sletjeti u svoje novo sjedište.

Novi istanbulski aerodrom, inauguriran prije više od 5 mjeseci, već upravlja određenim brojem letova.

Zračni promet u obje zračne luke bit će prekinut 12 sati, od 2 sati ujutro po lokalnom vremenu u subotu. Na između devet i 26 sati bit će zatvorene i tri glavne autoceste, od 22 sata u petak.

  • +22
Nova zračna luka Istanbul Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Međunarodni prijevoznici planiraju krenuti s letovima s novog istanbulskog aerodroma u subotu u ponoć, objavio je glasnogovornik Turkish Airlinesa.

Novi aerodrom, na europskoj strani grada, otvorio je 29. listopada turski predsjednik Tayyip Erdogan. Punom parom bi trebao početi raditi krajem godine, no to se već odgodilo tri puta zbog zastoja u izgradnji.

U rujnu su radnici na gradilištu prosvjedovali zbog loših radnih i životnih uvjeta. Nekoliko radnika poginulo je zbog loših sigurnosnih uvjeta.

Nova zračna luka ima ambiciju postati najprometnija na svijetu, s planiranim godišnjim kapacitetom od 200 milijuna putnika kroz deset godina.

Trenutno tu titulu drži zračna luka u Atlanti, u američkoj saveznoj državi Georgiji, koja je 2017. imala nešto manje od 104 milijuna putnika.