KULTUROCID

68-godišnjak naručio zvijezdu petokraku

04.03.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Šibenska policija izvijestila je kako je betonsku ploču u obliku zvijezde petokrake na arheološkom lokalitetu Bribirskoj glavici, po narudžbi 68-godišnjeg mještanina Vaćana, salio građevinski poduzetnik iz Solina.

S obzirom na to da je betonska petokraka salivena bez ikakve valjane dozvole, obojica su kazneno prijavljena, navodi se u izvješću šibensko-kninske Policijske uprave.

Policija je izašla na teren nakon poziva djelatnika šibenskoga muzeja koji su na Bribirsku glavicu stigli kako bi nastavili istraživanja na tomu važnom povijesnom lokalitetu i vidjeli da je na pravoslavnom groblju u betonu salivena zvijezda petokraka promjera 7,20 metara.

To je druga devastacija Bribirske glavice. Prvi je put nalazište ugroženo bespravnim širenjem mjesnoga pravoslavnog groblja 1983. godine.

Bribirska glavica vrlo je važan lokalitet jer se na njemu može pratiti život unazad 4500 godina, otkako je tu izgrađen rimski grad Varvarija, do vremena kada je s njega vladao ban Hrvatske i gospodar Bosne Pavle Šubić.