EFOS

42 nova polaznika za pisanje projekata za fondove EU

02.10.2011 u 06:44

Bionic
Reading

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku osposobljena su 42 polaznika Programa stručnog usavršavanja za pisanje projekata prema PCM metodologiji, da bi mogli kandidirati za povlačenje sredstava iz fondova EU-a. Više od polovice njih na polugodišnji program uputile su slavonske općine i gradovi

Budući da u svojim proračunima sve teže osiguravaju novac za uređenje infrastrukture i poslovnih zona, zaštitu okoliša, za opremanje domova zdravlja i dječjih vrtića, domova za stare i nemoćne te za osobe s posebnim potrebama, za ruralni razvoj i potrebe drugih institucija, jedinice lokalne samouprave sve se više okreću pretpristupnim fondovima EU-a. Ondje je trend stvaranje partnerstva lokalne samouprave, udruga i privatnog sektora, što povećava izglede za dobivanje sredstava, jer u EU cijene zajednički interes u rješavanju problema.

Da bi mogli zadovoljiti visoke standarde za sastavljanje projekata, odlučili su dodatno obrazovati svoje visokoobrazovane službenike i cijena programa od 15.000 kuna nije im bila previsoka. Program je trajao 150 sati, a predavanja su se održavala svakog drugog petka i subote. Program se održavao prema bolonjskom procesu u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja, a završetkom programa polaznici su dobili i 60 ECTS bodova koje mogu koristiti za daljnje stručno usavršavanje.

Polaznici su uglavnom diplomirani pravnici i ekonomisti, ali ima i liječnika, šumara, građevinskih inženjera… Uvjerenje o završenom programu skupa s mlađim kolegama primio je i Mijo Rončević, u kasnim pedesetima, a među polaznicima dosadašnje četiri generacije najstarija je bila umirovljenica Vesna Vuković, koja je već prošla 60. Ta bivša direktorica Elektroničko-računalnog centra bila je žrtva u političkim čistkama HDZ-a, no kako nije željela besposlena sjediti kod kuće i odlučila se baviti pisanjem projekata za fondove EU-a. Bude li uspješna, mirovina će joj biti džeparac, jer autor prihvaćenog projekta ima pravo na naknadu od 2-5 posto od vrijednosti projekta.

Polaznici su tako osposobljeni za rad na projektima za sve svjetske novčarske institucije koje propisuju standardnu PCM metodologiju. Program je proveden pod nadzorom predavača i mentora Damira Lajoša, Kornelije Mlinarević, Ljerke Sedlan Konig, Gordane Stojanović, Miroslava Varge i Sonje Vuković, voditeljica programa je prof. dr. sc. Anka Mašek Tonković, a uvjerenja o završenom Programu stručnog usavršavanja uručio im je dekan, prof. dr. sc. Željko Turkalj.

Ekonomski fakultet upravo upisuje petu generaciju polaznika, a program kreće polovicom listopada.