ISTRAŽIVANJE KRIŽA ŽIVOTA

40 posto Hrvata smatra da je Papin posjet preskup

04.04.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Portal Križ života proveo je istraživanje vezano uz ovogodišnji posjet pape Benedikta XVI Hrvatskoj, prema kojem većina ispitanika, gotovo 60 posto, misli da se kod vjernika katolika ništa neće promijeniti

Portal izvještava da je anketirano 1.146 osoba, (43,72 posto žena i 56,28 posto muškaraca), i to: 83,6 posto katolika, 5,67 posto ateista, 3,58 posto agnostika, 2,1 posto protestanata, 1,7 posto pravoslavaca te 0,5 posto muslimana. Većina ispitanika (54 posto) ima od 18 do 34 godine, a 40,5 posto ima od 35 do 60 godina starosti. Većina ispitanika ima višu školu ili fakultet (65 posto), žive u gradu (82 posto), a nešto više od 40 posto ispitanika živi u Zagrebu i okolici.

82,9 posto ispitanika podržalo je pastoralni Papin pohod Hrvatskoj, a protiv je bilo 17,1 posto ispitanika. Što se tiče državnog predznaka Papinog dolaska kao poglavara Svete Stolice, njega je podržalo nešto manje ispitanika, odnosno 77,67 posto.

Na susret s Papom 4. i 5. lipnja u Zagrebu planira doći nešto više od 40,1 posto ispitanika, dok 33,4 posto neće sudjelovati. Nešto više od 26 posto još nije odlučilo.

Kako su u medijima spominjani i mogući prosvjedi protiv Pape, istraživanje je pokazalo da većina ispitanika (87,7 posto) neće sudjelovati u mogućim prosvjedima, 6,1 posto bi sudjelovalo na prosvjedima, a možda bi im se priključilo dodatnih 6,2 posto ispitanika.

Gotovo 40 posto ispitanika smatra da je organizacija Papinog posjeta Hrvatskoj preskupi projekt zbog gospodarske i ekonomske situacije u Hrvatskoj, a 60 posto smatra da to nije tako.

Što se tiče samog financiranja, najveći broj anketiranih (55,5 posto) smatra da bi Papin posjet Hrvatskoj trebali financirati i država i Katolička crkva, nešto više od 34 posto smatra da bi Papin posjet u cijelosti trebala financirati Katolička crkva, a tek 10,1 posto ispitanika misli da bi posjet Benedikta XVI Hrvatskoj trebala financirati država.

Građani su dali mišljenje i o tome koja će biti glavna Papina poruka u Zagrebu. Najviše njih (37,5 posto) misli da će Papa porukama poduprijeti duhovnu i moralnu obnovu vjernika katolika u Hrvatskoj, a 33,1 posto misli da će glavna poruka biti podrška obitelji, budući da će i sam Papa predvoditi nedjeljno misno slavlje u povodu proslave Nacionalnog dana obitelji. Nadalje, 6,6 posto smatra da će glavna Papina poruka biti poticaj na pomirbu i oprost u regiji, 6,4 posto misli da će Papa kritizirati sekularizam, nešto više od pet posto misli da će Papina glavna poruka biti podrška ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a najmanje ispitanika, tek nešto više od četiri posto, misli da će glavna Papina poruka biti podrška HDZ-u uoči parlamentarnih izbora.

Posljednje pitanje istraživanja bilo je vezano uz ono što će se dogoditi nakon Papina posjeta, odnosno hoće li njegov posjet imati efekte na katolike u Hrvatskoj. Tek 38 posto anketiranih misli da će katolici biti bolji vjernici nakon Papinog posjeta, a 2,7 posto misli da će katolici biti lošiji vjernici nakon posjete.
Anketu u cijelosti možete pogledati ovdje