NAJVIŠA KAZNA

40 godina zatvora ubojici starice

08.09.2010 u 13:18

Bionic
Reading

Zbog teškog ubojstva iz koristoljublja, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu na najvišu zatvorsku kaznu od 40 godina nepravomoćno osuđen Boris Galinac koji je u siječnju ove godine 77-godišnju susjedu Dragicu Martek najprije izudarao metalnom šipkom po glavi, a potom ugušio jastukom

Brutalan zločin 37-godišnji Boris Galinac napravio je kako bi svojoj susjedi iz mjesta Rugvica kod Dugog Sela ukrao novac koji je držala u kući. Galinac joj je, naime, povremeno pomagao oko kućanskih poslova, pa je znao da je starica nekoliko dana ranije dobila penziju.


Iako tijekom suđenja nije utvrđeno zbog kolike svote se Galinac odlučio na zločin, sudac Marijan Garac rekao je da je nedvojbeno dokazano da je nakon ubojstva preturao staričine stvari i ukrao novčanik.

Obrazlažući presudu, kazao da je brutalan zločin počinjen bez osjećaja krivnje te da se samo najvećom kaznom može postići svrha kažnjavanja, tim više što je Galinac za zločin koji je počinio na gotovo identičan način osuđen i 1996. Tada je zbog ubojstva starca u Jastrebarskom dobio 13 godina zatvora, a na slobodu je pušten nakon izdržanih 12 godina.

Sud nije povjerovao njegovoj obrani da je staricu mrtvu zatekao u kući te da je tragove njene krvi na odjeći i cipelama imao jer je pipajući bilo provjeravao je li živa.

Prema nalazima vještaka, staricu je najprije izudarao 'tupotvrdim' predmetom, najvjerojatnije metalnom drškom od metle, da bi ju kasnije, u namjeri da je dokrajči, rukama stiskao oko vrata, a potom uzeo jastuk i prislonio ga na žrtvino lice, pritiščući joj koljenom prsni koš.

Galinec, koji je presudu saslušao mirno i bez riječi, iz sudnice je izveden s lisicama na rukama.