OSUDA CRVENIH KMERA

35 godina zatvora za druga Ducha

26.07.2010 u 18:17

Bionic
Reading

Jedan od vođa Crvenih Kmera, Kaing Guek Eav (67), bivši ravnatelj zatvora u Tuol Slengu, osuđen je na 35-godišnju kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti

Kaing Guek Eav, poznat i kao drug Duch, prvi je od petero bivših vođa Crvenih Kmera koji osuđeni zbog strahota koje su se dogodile sedamdesetih u Kambodži. Crveni Kmeri su vladali Kambodžom između 1975. i 1979, a smatra se da je tada pobijeno ili od gladi umrlo 1,5 milijuna ljudi.

Svi su zatvorenici pod nadzorom druga Ducha bili osuđeni na smrt jer su ih smatrali protivnicima Komunističke partije, rekao je sudac Nil Nonn u ime UN-ova Suda za ratne zločine počinjene u Kambodži.

Smatra se da je između 14.000 i 16.000 tisuća ljudi prošlo tretmane u zatvoru Tuol Sleng, poznatom i kao S-21, među kojima i 2.000 djece, da bi kasnije bili poslani u kampove smrti u Choeung Ek, 15 km od Phnom Penha.

Tužiteljstvo je bilo zatražilo 40 godina zatvora, maksimalnu kaznu prema kaznenom zakonu Kambodže.

Sud je kaznu odmah smanjio za pet godina zbog toga što se optuženik na suđenju pokajao. S obzirom da je u pritvoru već proveo 11 godina (uhićen je 1999, a formalno je optužen 2007), ima još 19 godina kazne, što je izazvalo ogorčenje članova obitelji žrtava koje su pratile suđenje. Optuženik je u obrani kazao kako je bio prisiljen slušati naredbe jer bi u protivnom bila ubijena njegova obitelj.

Suđenje još čekaju Khieu Samphan, bivši predsjednik Demokratske Republike Kambodže, Nuon Chea, broj dva Crvenih Kmera i ideološki vođa pokreta, Ieng Sary, bivši ministar vanjskih poslova i njegova supruga Ieng Thirit, bivša ministrica socijalnih pitanja.

Pol Pot
, brat broj jedan i vrhovni vođa Crvenih Kmera, umro je u kambodžanskoj prašumi u travnju 1998.