HRVATSKI WATERGATE

300 tisuća eura za Glavaševu slobodu

16.08.2010 u 09:06

Bionic
Reading

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prijavio je obavještajnoj službi da su ga Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a i osječki poduzetnik Drago Tadić, direktor Osijek Koteksa, pokušali podmititi da bi donio oslobađajuću presudu Branimiru Glavašu

Drmić i Sanja Marketić, urednica Glasa Slavonije, vodili su akciju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda nekoliko tjedana prije nego što je Glavašu potvrđena presuda za ratni zločin u Osijeku. Hrvatske tajne službe došle su do te informacije preko Branka Hrvatina.

Odluka o Glavaševom mandatu u Saboru

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u 13 sati raspravljat će o prestanku zastupničkog mandata Branimira Glavaša. Gotovo je sigurno da će do toga doći, s obzirom na to  da mu je Vrhovni sud potvrdio presudu za ratni zločin u Osijeku, smanjivši mu kaznu s deset na osam godina.


Marketić i Drmić su, prema pisanju Jutarnjeg lista, kanili prikupiti 300 tisuća eura da bi podmitili troje sudaca. Direktor osiguravajuće kuće kojem su se obratili nije im posudio novac jer mu nisu dali dovoljno jake garancije da će biti vraćen.

Dvojac je pokušavao namaknuti novac od tvrtki u vlasništvu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Navodno su dobili značajan novac i preko tvrtke Cesting, čiji je direktor Marko Bagarić, rizničar HDSSB-a. Istraga raspolaže mnoštvom tajno snimljenih telefonskih razgovora koji su iznimno važan dokaz za rekonstrukciju cijele operacije.

No u jednom su trenutku Drmić i Marketić shvatili da su otkriveni te su se probali izvući prijavivši USKOK-u da ih se iznuđuje. Drmić se pojavio u policiji u subotu popodne 24. srpnja, šest dana prije nego što je Vrhovni sud objavio svoju presudu, donesenu još 2. lipnja i dva mjeseca držanu u tajnosti. Njegova priča ispričana policajcima djelovala je konfuzno i kontradiktorno.

Drmić je tvrdio da ga je u nekoliko navrata nazvala nepoznata osoba i nudila pomoć u pozitivnom rješavanju Glavaše žalbe o kojoj je trebao odlučivati Vrhovni sud. Drmić je više puta kontaktirao s njom, a treći put, u nekom kafiću uz autocestu nadomak Zagreba, predao joj je 70.000 eura.