PETICIJA VLADI

300 tisuća dijabetičara strahuje za zdravstvenu skrb

19.05.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je peticiju kojom od Vlade traži preispitivanje odluke o spajanju Klinike Vuk Vrhovac i KB-a Merkur, čime će se izgubiti referentnost Klinike i status suradne ustanove Svjetske zdravstvene organizacije

Telefoni gotovo pedeset podružnica dijabetičkih društava diljem Hrvatske ne prestaju zvoniti, a javljaju se zabrinuti pacijenti koje je preplašila ekspresna odluka Vlade RH kojom se u sklopu reforme zdravstva Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac pripaja KB-u Merkur, rečeno je danas na novinskoj konferenciji održanoj u prostorima Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

NEPOSTOJEĆE BOLNICE

HSDU je reagirao na odluku Vlade o spajanju Klinike Vuk Vrhovac i KB-a Merkur prvenstveno zato što nitko nije kontaktirao s njima, a oni su suvlasnici prostora Klinike Vuk Vrhovac. Sudska vještakinja za nekretnine Dijana Petrović Volarić potvrdila je da zgrade Klinike Vuk Vrhovac uopće nisu upisane u zemljišne knjige, a nije upisan ni dio zgrade KB-a Merkur kojem je V. Vrhovac pripojen odlukom Vlade. Državni tajnik Dražen Jurković na to je rekao da državi, kao ni Vladi, uopće nije bitno vlasništvo, jer je država osnivač bolnice te da će Vlada već iznaći rješenje.

Dijabetičari, kojih je u Hrvatskoj preko 300 tisuća, strahuju od gubitka kvalitetne zdravstvene skrbi koju danas dobivaju u Vuku Vrhovcu. Iz bolnice pak tvrde da će fuzijom s KB-om Merkur izgubiti status referentnog centra te status suradne ustanove Svjetske zdravstvene organizacije.

Reforma bez stručne analize

Niz stručnih prigovora liječnika koji svakodnevno na Vuku Vrhovcu liječe dijabetičare ostao je u drugom planu, jer o njima nije raspravljano ni prije donošenja Vladine odluke, a ni na današnjoj konferenciji, gdje je spominjanjem nužnosti reforme zdravstva odluku branio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Dražen Jurković

Ravnatelj Vuka Vrhovca i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Metelko kazao je da u potpunosti podupire zdravstvenu reformu, no ne i način na koji se ona provodi u Hrvatskoj. Istaknuo je da za pripajanje bolnica nije napravljena stručna analiza. Mensura Dražić iz Koalicije udruga u zdravstvu naglasila je da je iznošenjem ideje o spajanju bolnica u Hrvatskoj ministar zdravstva Darko Milinović najavio tromjesečnu javnu raspravu, no ona je izostala jer je odluka Vlade donesena ni mjesec dana od trenutka kad je ministar Milinović prezentirao plan reforme.

Metelko je upozorio da dijabetes ima katastrofične razmjere u Hrvatskoj i svijetu i traži svakodnevno liječenje te da su ti bolesnici svakodnevni medicinski i socijalni problem kojem se ne može pristupati tako olako. Naime, izostanak bilo kakvog stručnog elaborata, a navođenje isključivo financijskog, među prvim je razlozima za to što su uz 'pobunjene' pacijente stali i liječnici Vuka Vrhovca, spremni braniti kvalitetu zdravstvene usluge koju stvaraju godinama. Jer, s druge strane, Ministarstvo zdravstva krenulo je u reformu bez konzultiranja liječničke struke u ovom konkretnom slučaju. Kako je priznao državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, oni još danas čekaju odgovor Hrvatskog liječničkog zbora o tom predmetu.

Spajanje s bolnicom gubitašem

Dijabetologinja Manja Prašek iz Vuka Vrhovca stoga je zapitala državnog tajnika Jurkovića kako to da je Vlada odlučila da se ustanova koja posluje pozitivno spaja s ustanovom koja ima 30 milijuna kuna gubitka u prošloj godini. Na to pitanje, kao i na pitanje zašto se ukida hitna ambulanta koja dnevno u prosjeku zbrinjava 15 pacijenata, ni liječnica ni brojni prisutni na konferenciji nisu dobili odgovor.

Državni tajnik Jurković branio je odluku Vlade riječima da su reforme nužne i da će se one vršiti na račun smanjenja zdravstvene administracije, a u korist zdravstvene neadministracije.

Stoga je, zaključio je Davor Bučević iz HSDU-a, peticija koja će se od danas potpisivati u pedesetak dijabetičkih društava diljem Hrvatske, možda posljednja nada da će Vlada preispitati svoju odluku.