PROSVJED PRED AMBASADOM

30-ak hrvatskih Makedonaca tražilo hitnu ostavku Gruevskog

23.05.2015 u 15:40

  • +15

Građanska inicijativa za podršku Makedoniji

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook/građanska inicijativa za podršku MK

Bionic
Reading

Hrvatska inicijativa za podršku prosvjedima u Makedoniji organizirala je prosvjed pred Veleposlanstvom Makedonije, na kojem je predala prosvjedno pismo u kojem traže hitnu ostavku premijera Nikole Gruevskog, osnivanje tehničke vlade i oslobađanje svih građanskih aktivista. Bilo je 30-ak okupljenih, a skup je podržala i Radnička fronta

Prosvjedno pismo Hrvatske inicijative za podršku prosvjedima u Makedoniji prenosimo u cijelosti.

Obraćamo vam se u ime državljana Republike Makedonije nastanjenih u Republici Hrvatskoj koji podržavaju protuvladine građanske prosvjede u Skopju i nizu drugih gradova naše domovine. U subotu, 23. svibnja, okupili smo se pred zgradom makedonskog veleposlanstva kako bismo uručenjem ovog prosvjednog pisma podržali zahtjeve prosvjednika, te ukazali na sramotnu ulogu našeg diplomatskog predstavništva u Republici Hrvatskoj u ovoj kriznoj situaciji.

Kontekst prosvjeda


Građanski otpor započeo je studentskim prosvjedima s kraja 2014., a potom se proširio prosvjedima novinara, honorarnih djelatnika i srednjoškolaca. Iz njih je proizašao široki građanski pokret protiv premijera Nikole Gruevskog i vlade koja 9 godina prakticira diktatorsko-mafijaški stil vladanja.

U veljači 2015. najveća opozicijska stranka SDSM počinje objavljivati audio snimke prisluškivanih telefonskih razgovora. Opozicija tvrdi da je prisluškivanjem obuhvaćeno više od 20.000 građana, prije svega novinara, političara i aktivista, koje je protuobavještajna služba na čelu s premijerovim bratićem Sašom Mijalkovim nadzirala više godina.

Razgovori, koje možete pronaći ovdje (na makedonskom), detaljno razotkrivaju prirodu vladavine režima Nikole Gruevskog, budući da su njihovi sudionici ministri, visokopozicionirani dužnosnici, a nerijetko i sam premijer. U njima se, između ostalog, nalaze dokazi za namještanje sudskih postupaka, uzimanje provizija na javnim natječajima, stranačko zapošljavanje, izborne prijevare, te stranačku zloupotrebu policijskog i obavještajnog aparata. Umjesto da razmotri ovaj dokazni materijal, korumpirano makedonsko pravosuđe je, uz izravan poticaj vlasti, podiglo optužnicu protiv predsjednika oporbenog SDSM-a Zorana Zaeva za pokušaj državnog udara.

Masovni prosvjedi na ulicama glavnog makedonskog grada Skopja započeli su 5. svibnja, nakon objave razgovora koji potvrđuju da su ministrica policije Gordana Jankulovska, šef tajne službe Sašo Mijalkov, ali i sam premijer Nikola Gruevski, imali ključnu ulogu u pokušaju prikrivanja odgovornosti za ubojstvo 22-godišnjeg Martina Neškovskog, koje se dogodilo u lipnju 2011. na ulicama Skoplja. Kriza u Makedoniji eskalirala je već narednog vikenda, kad je policija poduzela protuterorističku akciju protiv oružane skupine u Kumanovu, za koju vlast tvrdi da je spriječila terorističke napade na javne ustanove i objekte. U oružanom obračunu poginulo je 18 osoba.

Razumni građani Makedonije oduprli su se posljedičnom pokušaju da se fokus javnosti skrene s protuvladinih prosvjeda na protuterorističku operaciju. Umjesto toga, građani su u sve većem broju izlazili na ulice, a na dosad najvećem protuvladinom skupu, u nedjelju, 17. svibnja, skupilo ih se više desetina tisuća. Ovim skupom želimo podržati nastojanje makedonskih građana da se oslobode od tiranije kriminogenog režima, koji policijskim intervencijama i medijskim spinom da cijelu akciju organiziraju 'strane službe', vrši pritisak i na ono posljednje što je makedonskom narodu ostalo – demokratsko pravo na prosvjed.

Uloga veleposlanstva u Zagrebu

Osuđujemo ponašanje veleposlanice Daniele Karađozoske zbog degradiranja i zlouporabe službene diplomatske funkcije u stranačke svrhe. Umjesto diplomatskog predstavnka domovine zastupa nas stranački vojnik koji nakon krvavog incidenta u Kumanovu sije strah i paranoju u centru Zagreba naručivanjem policijskog osiguranja i podizanjem mjere sigurnosti veleposlanstva, prijeti i širi govor mržnje u medijima i na društvenim mrežama.
Dok Makedonija tone u sve dublju krizu, veleposlanica ide na road show po Hrvatskoj pričajući bajke o Makedoniji kao investicijskom raju te o odličnoj ekonomskoj situaciji. Istovremeno, javnost sluša telefonske razgovore o tome kako premijer, njegovi ministri i članovi obitelji izravno i bez tendera ugovaraju projekte vrijedne stotine milijune eura te uzimaju provizije u milijunskim iznosima. Dok se makedonska veleposlanica hvali lobiranjem kod hrvatskih poduzetnika, javnost sluša snimke telefonskih razgovora o tome kako vicepremijer države i ministar prometa reketiraju jednu od najvećih hrvatskih kompanija koja je investirala u Makedoniji.

Zbog toga tražimo:

Hitnu ostavku premijera Nikole Gruevskog i njegove kriminalne vlade i stranke te odgovornost za sva počinjena zlodjela, od krađe i korupcije do umiješanosti u ubojstva.
Hitno formiranje tehničke vlade i departizaciju državnog aparata, prvenstveno medija i sudstva, u cilju pokretanja neovisne istrage i procesuiranja kriminalaca i zločinaca iz državnog vrha, istraga o događajima u Kumanovu te stvaranje uvjeta za održavanje fer i demokratskih izbora.
Hitno oslobađanje svih građanskih aktivista pritvorenih od 5. svibnja pa nadalje.

Hrvatska inicijativa za podršku prosvjedima u MakedonijiU Zagrebu, 23. svibnja. 2015.