blokada računa

3. maj predlaže vjerovnicima mirovanje 85 posto potraživanja

13.08.2019 u 12:29

Bionic
Reading

Direktor Brodogradilišta 3. maja Edi Kučan potvrdio je u utorak Hini da će danas vjerovnicima na potpis biti ponuđene izjave o prihvaćanju isplate 15 posto njihovih potraživanja odmah, uz obvezu da za ostatak neće blokirati račun 3. maja tijekom sljedeće dvije godine

Taj model predložio je vjerovnicima na sastanku u ponedjeljak u Rijeci pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

Prema njemu, vjerovnici bi do kraja mjeseca potpisali izjave o stavljanju u mirovanje većeg dijela svojih potraživanja sljedeće dvije godine. Nakon toga bi Vlada donijela odluku o isplati 15 posto duga vjerovnicima.

Kučan očekuje da će vjerovnici prihvatiti ponuđeno, ističući da je sastanak održan u dobroj volji i dobroj namjeri. Direktor 3. maja s optimizmom gleda na mogućnost nastavka proizvodnje u brodogradilištu, kojoj je deblokada računa i odgoda zahtjeva za naknadom dijela potraživanja u sljedećem razdoblju jedan od preduvjeta.

Mirovanje 85 posto potraživanja omogućilo bi pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih brodova u riječkom brodogradilištu.

To su brod za prijevoz rasutog tereta za kanadskog naručitelja Algomu i brod za prijevoz automobila i kamiona, koji se nalaze u opremnoj luci 3. maja, te brod za prijevoz kemikalija, koji je u brodogradilištu Uljanik u Puli. Brod za prijevoz automobila i kamiona je u stečajnoj masi Uljanika, te za njega treba pronaći pravno rješenje, a brod u Uljaniku je u punom vlasništvu 3. maja, pa ga se može ponovno dotegliti do Rijeke na opremanje, kad se osiguraju uvjeti.

Račun 3. maja blokiran je potraživanjima u ukupnom iznosu nešto manje od 80 milijuna kuna, a pojedinačni vjerovnici s najvećim potraživanjima su Ministarstvo financija i HEP.