OSTALI NA PROMATRANJU

26 nastradalih u prevrtanju autobusa već sutra ide kući

23.06.2012 u 19:48

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je večeras da je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb posjetio dvije ozlijeđene češke djevojčice, 14-godišnjakinje, od kojih je jedna cijelo vrijeme bez svijesti i na operaciji je, dok je druga klinički stabilno i čeka operaciju, a u KB Dubrava razgovarao je sa 60-godišnjom Čehinjom koja ima niz fraktura kostiju, ali nije u životnoj opasnosti

Ministar Ostojić izvijestio je da je teško ozlijeđena 14-godišnja djevojčica trenutačno na operaciji u KBC-u Zagreb.

'Riječ je o djevojčici koja je cijelo vrijeme bez svijesti s traumama glave, prsnog koša i trbuha te nizom fraktura kostiju', rekao je ministar Ostojić za Dnevnik RTL-a, dodajući da su na operaciju došli svi naši vodeći kirurzi i traumatolozi, dječji kirurg te vaskualrni i abdominalni kirurg jer je 'situacija vrlo delikatna'.

Kazao je i da je razgovarao s njezinom sestrom koja ima frakturu noge i koja je klinički stabilno, te za dva sata također ide u operacijsku dvoranu.

Ministar zdravlja je također izvijestio da je ranije u Gospiću razgovarao praktički sa svim stradalim putnicima češkog autobusa jer je s njima bila i češka konzulica te da je među njima bio strah, zebnja i briga o bližnjima.

'Odmah sam osnovao krizni stožer Ministarstva zdravlja i pružamo im psihološku pomoć, posebice glede eventualnog povratka', dodao je.

Naveo je da su svi pacijenti zadržani ili u Zagrebu ili u Općoj bolnici u Gospiću.

'Moramo dobro procijeniti tko ide kući sutra. Za sada računamo da će 26 pacijenata ići sutra, ako se ništa ne promijeni tijekom noći jer postoje odgođena krvarenja i mora postojati nadzor barem 24 sata', rekao je Ostojić i dodao da će njih 14 vrlo vjerojatno za dan, dva ili tri ići sanitetskim vozilom.

Na novinarsko pitanje je li u bolnici na Rebru posjetio predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema koji je ondje na liječenju te kakvo je njegovo zdravstveno stanje, ministar zdravlja Rajko Ostojić je rekao da ga je posjetio kao dragog prijatelja i da je on dobro.