TRAGEDIJA U RIGI

25 mrtvih u urušavanju krova supermarketa

22.11.2013 u 10:36

  • +7

Nesreća u Rigi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

25 osoba je poginulo, a deseci se smatraju nestalima nakon što se urušio krov samoposluživanja u latvijskoj prijestolnici Rigi, javlja BBC

Spasilačke službe su cijelu noć tragale za preživjelima, a policija je pokrenula hitnu istragu toga kako je došlo do nesreće. Među poginulima su i tri vatrogasca koja su sudjelovala u operaciji spašavanja, a sedam vatrogasaca je i među 36 ozlijeđenih osoba. Krov supermarketa pao je u četvrtak navečer, kada je dućan bio pun kupaca. Vatrogasci su pozvani u supermarket u predgrađu glavnog grada, a neki od njih ozlijeđeni su u naknadnom rušenju, kada je popustila slaba struktura zgrade. Nejasno je što su uzroci urušavanja krova, ali se navodi i da se na njemu u to vrijeme gradio vrt.

Još uvijek nije poznato koliko je ljudi ostalo zarobljeno u ruševinama. Više od 60 vojnika pomaže u spašavanju. Premijer Valdis Dombrovskis kazao je za latvijsku televiziju da će se spasilački napori vjerojatno nastaviti satima. 'Jasno je da je postojao problem s ispunjavanjem traženih građevinskih kriterija', rekao je ministar unutarnjih poslova Rihards Kozlovskis. Policija će pokrenuti istragu o nesreći. Lokalni su mediji izvijestili da se na krovu prije nesreće gradio zimski vrt. Oni također pišu da je zgrada Maxima, koja se prostire na oko 500 četvornih metara, dobila 2011, kada je završena, arhitektonsku nagradu.