DEFICIT LJEPŠEG SPOLA

24 milijuna Kineza neće imati ženu

11.01.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Do 2020. godine nekih 24 milijuna Kineza neće moći pronaći suprugu, što je rezultat tradicionalne kineske naklonosti prema dječacima i politike jednog djeteta koja se u Kini provodi od 70-ih godina, ocijenili su u izvješću znanstvenici, a u ponedjeljak objavili državni mediji.

Selektivni pobačaji još se uvijek naveliko prakticiraju u ruralnim područjima Kine, iako su se malo smanjili od 2005., piše list Global Times citirajući studiju Kineske akademije društvenih znanosti.

U godini 2005., na 100 djevojčica rođeno je 119 dječaka.Razlozi spolne neravnoteže vrlo su složeni i razlikuju se od jedne pokrajine do druge, a rezultat su i loše obiteljske politike. No problem je napose ozbiljan u ruralnim područjima gdje ostarjeli poljoprivrednici moraju računati na nasljednika, a to je sin.

Prema predviđanjima 24 milijuna muškaraca teško će pronaći suprugu 2020. godine, poglavito muškarci s niskim primanjima.Prethodna izvješća o spolnoj neravnoteži upućivala su da je to rezultat otmica te ilegalne trgovine ženom i djecom.

Kina je krajem 70-ih godina počela provoditi politiku jednog djeteta, no kako tradicionalna kineska kultura preferira muško dijete, obitelji su pribjegavale ilegalnim pobačajima, a katkad i napuštale žensku novorođenčad.

Kina danas ima 1,3 milijarde stanovnika, a vlada tvrdi da bi bez politike jednog djeteta u toj zemlji danas obitavalo 1,7 milijardi ljudi.

Neke kineske pokrajine pokušavale su smanjiti pobačaje ženskih fetusa zabranom ultrazvučnog pregleda ili drugih metoda koje otkrivaju spol djeteta, a vlada je 2000. godine pokrenula kampanju 'skrb za djevojčice'.