JUŽNA AFRIKA

230 kg kokaina u kabini hrvatskog mornara

30.01.2009 u 07:52

Bionic
Reading

Oko 230 kilograma kokaina čija je tržišna vrijednost 26 milijuna dolara zaplijenila je policija na brodu u južnoafričkoj luci Durban, javili su u četvrtak južnoafrički elektronski mediji

ZAGREB - Vjeruje se da se radi o najvećoj zaplijeni kokaina dosad u Južnoj Africi, a dvojica osumnjičenika su uhićena, rekao je Johan Booysen, šef ureda za borbu protiv organiziranog kriminala provincije KwaZulu-Natal.

Uhićeni su 28-godišnji hrvatski mornar s broda Senatora koji plovi pod liberijskom zastavom i južnoafrički sigurnosni dužnosnik, rekao je Booysen.

Kokain je na brod unijet u putnim kovčezima i naprtnjačama prigodom njegova prethodnog zaustavljanja.

"U kabini toga mornara pronašli smo toliko ruksaka kao da se sprema na Kilimandžaro", rekao je Booysen, čiji su policajci brod pretražili nakon anonimne dojave.

Brod je pregledan od vrha do dna uz punu suradnju kapetana i članova posade. Svi su oni ispitani i, iako druga uhićenja nisu isključena, kako kaže Booysen, izgleda da ostali pomorci s broda nisu sudjelovali u krijumčarenju.

Senator je teretni brod koji je krenuo iz Hrvatske, a prije uplovljavanja u Durban posljednja mu je postaja bila Argentina.