RATNI ZLOČIN

23 godine zatvora za smrt 200 Hrvata i Bošnjaka iz Prijedora

28.06.2012 u 18:27

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je na po 23 godine zatvora osudio trojicu bivših pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba proglasivši ih krivima za sudjelovanje u strijeljanju najmanje dvije stotine Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora

Nepravomoćnom presudom na dugotrajne zatvorske kazne osuđeni su Saša Zečević, Radoslav Knežević Marinko Ljepoja

Petar Čivčić Brako Topola, također pripadnici prijedorske policije odnosno teritorijalne obrane, oslobođeni su optužbi uz obrazloženje kako tužiteljstvo nije podnijelo dovoljno dokaza koji bi potvrdili njihovu izravnu umiješanost u ovaj zločin.

Trojica osuđenih proglašeni su krivima jer su u kolovozu 1992. godine sudjelovali u likvidaciji stotina Hrvata i Bošnjaka koji su ranije zarobljeni na području Prijedora.

Zarobljenici koji su u nehumanim uvjetima držani u logoru Trnopolje su 21. kolovoza ukrcani u autobuse i kamione s obrazloženjem kako ih se vodi u Travnik na razmjenu.


Konvoj u kojemu je bilo oko tisuću i 200 civilnih zarobljenika zaustavljen je na području planine Vlašić. Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba zatim su izdvojili oko dvije stotine zarobljenika koje su odveli na područje Korićanskih stijena. Ondje su ih natjerali da se postroje uz rub ceste prema provaliji i zatim su u njih pucali kako bi ih sve ubili.

Tek nekoliko zarobljenika preživjelo je pokolj, a jedan od njih svjedočio je i na suđenju potvrdivši kako su žrtve brutalno likvidirane.