ČESTITKA PREMIJERKE KOSOR

'2011. neće biti izgubljena, nego prijelomna godina za naše ciljeve'

24.12.2010 u 21:40

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor večeras je u božićnoj čestitki emitiranoj na hrvatskim televizijskim postajama istaknula kako je uvjerena da Hrvatska već sljedeće godine može ostvariti tri vrlo važna cilja - afirmaciju pravne države, izlazak iz recesije i završetak pregovora s Europskom unijom.

Hrvatska to može i zaslužuje. Imamo snage i znanja, a stvorili smo i priliku da već sljedeće godine ostvarimo ta tri vrlo važna cilja. U tom pogledu, kazala je Kosor, 2011. ne smije biti godina čekanja i dodala da ne bi ni željela da ta godina bude godina društvenih podjela uoči parlamentarnih izbora.

Ulazak u EU je strateški cilj koji smo postavili prije 20 godina kad smo krenuli u ostvarivanje tisućljetnog sna hrvatskog naroda za vlastitom suverenom, demokratskom, neovisnom i europskom državom. To je cilj za koji su radile sve hrvatske vlade do sada bez obzira na stranačku pripadnost. To je cilj koji je sada na dohvat ruke kao što su i službeno potvrdili prošloga tjedna šefovi država i vlada EU-a, kazala je premijerka Kosor

Uvjerena je da ćemo sljedeće godine, kad će se 25. lipnja proslaviti 20. godišnjica povjesne odluke Hrvatskog sabora o neovisnosti Republike Hrvatske, ujedno moći reći da smo nakon stvaranja i obrane države ispunili i cilj njezinog povratka kući - u Europu, u politički, gospodarski i civilizacijski krug kojem je uvijek i pripadala.

S ponosom govorim o ostvarivanju europskog cilja, jer je to doista potvrda hrvatskog uspjeha, kazala je Kosor, naglasivši da pritom ne zanemaruje, niti bježi, od poteškoća s kojim se građani svakodnevno suočavaju.

Znam da EU nije rješenje za sve, ali je dobar okvir za brži razvoj i kvalitetnije rješavanje problema, a njih ima puno. To su vrlo konkretni problemi koji se ne rješavaju parolama, strastvenim govorima niti sukobom taština na političkoj sceni, rekla je premijerka.

Iako nam, kako je rekla, mnogi govore da će 2011. biti izgubljena, premijerka je uvjerena da će upravo ta godina biti prijelomna u ostvarivanju hrvatskih strateških ciljeva. Uvjerena je i da je Hrvatska napokon počela funkcionirati kao pravna država u kojoj su svi pred zakonom jednaki.

Tijekom 2011. nastavit ćemo putem ponovnog rasta ekonomije i poticanja novih investicija, putem odlučne borbe protiv korupcije, putem koji nas vodi u EU da bi osnaženi članstvom ostvarili interese hrvatske države i hrvatskih ljudi, istaknula je Kosor.

Rekla je da će kao predsjednica Vlade učiniti sve da prizor betlehemskih jaslica, koji nas i ovih dana podsjeća da je u skromnosti skrivena prava veličina, da nije velik onaj tko traži da ga se služi nego onaj tko je spreman služiti drugima, postane paradigma za obnovljeni koncept javnoga djelovanja i za novo razumjevanje politike u Hrvatskoj.

Kazala je kako u duhu Božića, blagdana života i nade, želi s građanima podijeliti uvjerenje da zajedno možemo izgraditi Hrvatsku kao zemlju solidarnosti i napretka.

U božićnoj čestitki premijerka je kazala kako je Božić i prilika da se kao šira zajednica zahvalimo svima onima koji su svojim životom, primjerom i predanošću pridonijeli napretku hrvatske domovine, te prilika da obnovimo naše zajedništvo.