OBITELJSKO NASILJE

200 registriranih maloljetnih napadača na roditelje

15.03.2009 u 14:40

Bionic
Reading

'Gaduro, zašuti, glupačo! Ful si glupa! Razbit ću ti njušku, razbit ću te! Kretenko, blesava si ko ponoć, crkni!' samo je dio bogatog repertoara kojim je prije koju godinu vidljivo alkoholizirana maloljetnica vrijeđala svoju preplašenu majku ispred jedne riječke srednje škole

Taj primjer jedan je u nizu rastuće pojave koja je u našem društvu, sve dosad, ostala jednim od posljednjih obiteljskih tabua - nasilja djece, i to maloljetne, posebno adolescenata, nad svojim roditeljima, piše Slobodna Dalmacija. Upravo tim problemom prvi put u nas, ali i u ovom dijelu Europe, bavi se pedagoginja prof. dr. Jasminka Zloković, profesorica Filozofskog fakulteta u Rijeci, u netom objavljenoj knjizi 'Nasilje djece nad roditeljima - obiteljska tajna?'
'To je još uvijek jedan od socijalno marginaliziranih problema, kao što se do prije 20 godina odnosilo prema nasilju nad djecom i ženama', ističe dr. Zloković.

No okrutnost maloljetnika nad roditeljima, koji je i razvijeni svijet počeo intenzivnije proučavati tek prije deset godina, problem je koji se u nas neće još dugo moći stavljati pod tepih. Službeni MUP-ovi podaci za prošlu godinu, naime, pokazuju da su u ukupnoj strukturi obiteljskog nasilja u nas roditelji bili žrtve nasilničkog ponašanja u 16 posto slučajeva.
Od ukupno zabilježenih 22.336 počinitelja prekršaja i kaznenih djela obiteljskog nasilja u tri i pol tisuće slučajeva žrtve su bili roditelji. Iako je u većem dijelu riječ o punoljetnim zlostavljačima, šokantan je podatak da je među registriranim nasilnicima nad roditeljima čak 200 maloljetnika!

Točnije, 122 maloljetna sina i 58 kćeri počinilo je neki od prekršaja iz članka 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, poput verbalnog ili fizičkog nasrtaja na roditelje, pokušaja uništavanja imovine i slično. Tjelesne ozljede, dakle (ne)djelo iz Kaznenog zakona, svojim je roditeljima nanijelo 14 maloljetnih sinova i šest kćeri.

'Iskustva u svijetu pokazuju da su brojke zlostavljanih roditelja i do 200 posto veće, ali da velik dio tih slučajeva ostaje neotkriven', upozorava dr. Zloković. Tjelesno, emocionalno i seksualno nasilje te materijalna eksploatacija i manipulacija neki su od načina na koji svoje roditelje zlostavljaju maloljetnici.

Iskustva iz svijeta pokazuju da je najveći broj maloljetnih zlostavljača u dobi od 12 do 14 godina, a da roditelji žrtve u prosjeku imaju 44 godine. Najčešće su žrtve pomajke i samohrane majke, a očevi najčešće oni koji imaju zdravstvenih ili tjelesnih problema.