3.000 KRIMINALACA I 2.000 POLICAJACA

200.000 mrtvih na Haitiju

18.01.2010 u 12:59

Bionic
Reading

U katastrofalnom potresu na Haitiju poginulo je, prema najnovijim procjenama, oko 200.000 ljudi. A stotine tisuća preživjelih su ugrožene jer nemaju hrane ni vode

S obzirom na kaotično stanje na Haitiju, preživjeli u katastrofalnom potresu počeli su sami krojiti zakone. Jedan od stanovnika Port-au-Princea kaže da nema zatvora i da kriminalci slobodno hodaju ulicama. Predsjednik Rene Preval je rekao da će pripadnicima UN-ovih mirovnih trupa i lokalne policije u poboljšanju sigurnosne situacije u glavnom gradu Haitija pomoći 3.500 američkih vojnika.

'U Port-au-Princeu imamo 2.000 policajaca. Od tog broja je samo jedan dio sposoban za obavljanje svojih poslova. Nakon potresa je iz zatvora pobjeglo 3.000 zločinaca', izjavio je Preval na konferenciji za novinare i rekao da se može pretpostaviti koliko je situacija ozbiljna.

Jedan od razloga što se nužna humanitarna pomoć sporo dostavlja sve češće su pljačke i razbojstva. Prilikom podjele hrane na jednom nogometnom stadionu došlo je do tučnjave u kojoj je sudjelovalo oko 200 osoba. Predstavnici humanitarnih organizacija su zabrinuti sigurnosnom situacijom. Jedan od njih kaže da ne smije ni zamisliti što bi bilo kad bi ljudi u jednom dijelu grada saznali da se u drugom dijelu dijeli hrana. Žrtvama potresa je potrebna svaka vrsta pomoći, kaže jedna stanovnica glavnog grada: 'Trebamo pomoć. Naš narod umire. Imamo mnogo bolesnih.'

Razoreni gradovi, bespomoćni preživjeli

Pomoć je potrebna svima, kako u Port-au-Princeu, tako i ostalim dijelovima zemlje. Prema navodima humanitaraca, samo u gradu Jacmelu na jugu Haitija je srušeno 60 posto zgrada. Reporter BBC-a je izvijestio da je u Leoganeu, zapadno od Port-au-Princea, srušeno 90 posto stambenih zgrada. Pomoć Haitiju su tijekom posjeta jučer i prekjučer još jednom obećali glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon i američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton. Ona je u Port-au-Princeu izjavila: 'Svim stanovnicima Haitija još jednom napominjem da su Sjedinjene Države njihov prijatelj, partner i pomagač. Radit ćemo s vladom predsjednika Prevala kako bismo pružili svaku vrstu pomoći. I predsjednik Obama je rekao da ćemo biti ovdje danas, sutra ali i u budućnosti', poručila je Hillary Clinton.