PRVOSPALJENO MJESTO U DOMOVINSKOM RATU

20. godišnjica stradanja Ćelija

07.07.2011 u 21:47

Bionic
Reading

Misom zadušnicom koju je u crkvi Presvetoga Srca Isusova predvodio nadbiskup đakovački i osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić te otkrivanjem spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, u Ćelijama, nedaleko od Osijeka, obilježena je 20. godišnjica stradanja toga hrvatskog mjesta, koje je prvo spaljeno u Domovinskom ratu 1991. godine

Predvodeći misu zadušnicu, nadbiskup Marin Srakić kazao je kako su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu dali život za mir koji mora počivati na istini. 'Želimo graditi mir, ali ne neki klimavi mir. Mi kršćani katolici želimo mir na temelju pravde', poručio je Srakić.

Nakon mise, nedaleko od Ćelija otkriveno je spomen-obilježje Dragutinu Bedžuli i Damiru Pavičiću iz Osijeka, braniteljima poginulima na tome mjestu 4. srpnja 1991. godine.

Po riječima Anđelka Kralja, mještanina koji je među posljednjima napustio Ćelije 1991. godine, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba to su mjesto okupirale 7. srpnja 1941. pošto su svi stanovnici bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Nekoliko dana nakon okupacije mjesto je spaljeno. U obrani Ćelija poginula su trojica hrvatskih branitelja.