NE VJERUJU BEOGRADU

20.000 kosovskih Srba želi rusko državljanstvo

14.11.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Pisani zahtjev udruženja kosovskih Srba već je dostavljen Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, piše Dnevni avaz

Kako piše Dnevni avaz, ambasada Rusije u Srbiji uputila je Državnoj dumi u Moskvi pisani zahtjev sa željom više tisuća Srba sa Kosova da dobiju rusko državljanstvo, rekao je savjetnik u ruskoj Ambasadi u Beogradu Oleg Buldakov

'Nekoliko srpskih udruženja s Kosova uputilo je ovih dana pismo ruskoj Dumi, u kojem traže da im se dodijeli državljanstvo Rusije. Naveli su da je razlog za to potreba da Srbi sa Kosova imaju garancije za svoj opstanak i sigurnost. Udruženja u svom pismu procjenjuju da rusko državljanstvo želi oko 20.000 Srba', rekao je Buldakov.

Pisani zahtjev udruženja kosovskih Srba već je dostavljen Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, koje će ga proslijediti Državnoj dumi. O zahtjevu će potom odlučivati nadležni organi u Moskvi, rekao je Buldakov, koji je u Nišu prisustvovao osnivačkoj skupštini Udruženja građana s Kosova.

Predsjednik novoformiranog udruženja Ljubiša Vučić rekao je da nije čuo za službeno pismo više udruženja ruskoj Dumi, ali da 'ima ljudsko razumijevanje za takav zahtjev, koji je posljedica očaja, ali i revolta kosovskih Srba prema politici vlasti u Beogradu'.

'Rusija je prijateljska zemlja koja je Ustavom obavezna štititi svoje građane gdje god da se nalaze. Ipak, traženje ruskog državljanstva nije način za rješenje izuzetno velikih problema Srba s Kosova, već je jedina adresa za to Vlada Srbije', rekao je Vučić.

Prema njegovom mišljenju, takvo pismo je prije svega manifestacija nezadovoljstva i opomena za vlast jer pokazuje da građani Srbije koji žive na Kosovu više vjeruju nekoj drugoj državi.