13 OSUĐENIH U BEOGRADU

193 godine zatvora za zločine na Ovčari

12.03.2009 u 08:42

Bionic
Reading

Na ponovljenom suđenju za ubojstvo najmanje 200 Hrvata na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara osuđeno je 13 osoba na ukupno 193 godine zatvora. Prvooptuženi Miroljub Vujović osuđen je na 20 godina zatvora, a petero ih je oslobođeno. Nova presuda manja je za 38 godina od prvostupanjske iz 2005. godine, koju je Vrhovni sud poništio

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu izrečene su presude pripadnicima nekadašnje srbijanske Teritorijalne obrane Vukovara i 'dobrovoljačke jedinice Leva Supoderica', optuženima za strijeljanje 200 hrvatskih zarobljenika - ranjenika, civila i medicinskog osoblja - na Ovčari u noći između 20. i 21. studenog 1991. godine. Iz masovne grobnice na Ovčari do sada su ekshumirane i identificirane 193 žrtve.

Uz Miroljuba Vujovića, na po 20 godina zatvora osuđeni su i Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav ĐankovićIvan Atanasijević i Saša Radak. Milan Vojinović osuđen je na 15,a Jovica Perić na 13 godina zatvora. Jedina žena među optuženima Nada Kalaba osuđena je na devet godina zatvora. Milan Lančužanin dobio je šest, a Predrag Dragović i Goran Mugoša po pet godina zatvora.

Optužbe su oslobođeni Vujo Zlatar, Predrag Mađarac, Marko Ljuboja i Slobodan Katić. Milorad Pejić, kojemu je ovo bilo prvo suđenje, također je oslobođen optužbi.

 Odvjetnici prije početka suđenja

Obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća Vesko Krstajić rekao je da je tijekom suđenja utvrđeno da su osuđeni izvršili ratni zločin nad hrvatskim ratnim zarobljenicima. Oni su zarobljenike, koji su se predali Teritorijalnoj obrani, ubijali, mučili i nečovječno postupali s njima, rekao je Krstajić.

Prema njegovim riječima, utvrđeno je da je kod hangara formiran špalir gdje su tukli zarobljenike, kao i da je osuđena Nada Kalaba ubila jednog zarobljenika. U tom hangaru osuđeni Vujović i Vujanović naredili su da se zarobljenici ubiju i odredili tko će izvršiti egzekuciju, naveo je Krstajić.

Utvrđeno je da su zarobljenici potom odvezeni traktorskom prikolicom na Grabovo gdje su ubijeni, a leševi su zakopani u jamu.

Riječ je o najdužem suđenju za ratne zločine koje se vodilo na prostoru bivše SFRJ - trajalo je šest godina.

Prvostupanjsku presudu kojom je 14 od 16 optuženih krajem 2005. godine proglašeno krivima za ratni zločin na Ovčari i osuđeno na ukupno 231 godinu zatvora, Vrhovni sud poništio je u prosincu prošle godine.

Vujović
je u završnoj riječi kazao da su svjedoci tijekom postupka iznosili neistine te da su proces montirali oni kojima je u interesu prebacivanje odgovornosti na tadašnju Teritorijalu obranu i dobrovoljce, izvještava HRT. Zanijekao je da je sudjelovao u ubijanju zarobljenika na Ovčari, tvrdeći da je autoritet stekao nakon rata, tijekom kojeg je bio samo običan vojnik.

U prvom postupku prvostupanjski je sud na po 20 godina osudio zapovjednika TO-a Vukovara Miroljuba Vujovića, njegova zamjenika Stanka Vujanovića, zapovjednika dobrovoljačke postrojbe Leva Supoderica Milana Lančužanina te pripadnike TO-a Predraga Milojevića, Predraga Dragovića, Đorđa Šošića, Miroslava Đankovića Ivana Atanasijevića i Sašu Radaka, kojemu se sudilo u odvojenom postupku.

Na po 15 godina zatvora bili su osuđeni Vujo Zlatar, Milan Vojnović i Jovica Perić, na 12 godina Predrag Madžarac, na devet godina Nada Kalaba, a Goran Mugoša na pet godina zatvora. Optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su optužbi na prvom suđenju, a od lipnja 2008. u istom se postupku sudilo i Miloradu Pejiću, državljaninu Velike Britanije koji je naknadno uhićen u beogradskoj zračnoj luci.