VAL NASILJA ZAPLJUSNUO BRITANIJU

16 tisuća policajaca na londonskim ulicama

09.08.2011 u 22:46

Bionic
Reading

Na ulicama Londona u utorak navečer izašlo je 16 tisuća policajaca kako bi spriječili nerede koji traju već četvrtu noć za redom. Neredi su se proširili i ma Birmingham, Liverpool, Bristol, Nottingham i Manchester

'Imam jasnu poruku za one koji su odgovorni za ovo bezakonje i kriminal: osjetit ćete punu snagu zakona. Ako ste dovoljno stari da činite ove zločine, dovoljno ste stari i da snosite posljedice, poručio je britanski premijer David Cameron koji se ranije vratio sd o0dmora u Italiji. Ljetnu je stanku prekinuo i britanski parlament s policijskim su snagama također ukinuti godišnji odmori.

Na ulicama Londona je 16 000 policajaca, 10 tisuća više nego prošle noći. Iako će policija upotrijebiti rigoroznija sredstva poput gumenih metaka, sve su glasniji pozivi građana za dolaskom vojske na ulice Londona.

Živi zid napravili su svojim tijelima mladi na sjeveru Londona kako bi spriječili nasilnike da devastiraju njihovu četvrt. Jedan od njih je posvjedočio kako se iz huliganskih redova moglo čuti: 'Večeras je London naš', piše BBC.

Rast prodaje palica za baseball u Engleskoj

Teški neredi posljednjih dana u Engleskoj, ako je suditi po podatcima na stranicama za internetsku trgovinu Amazon, izazvali su u toj zemlji pravu pomamu za priručnim borbenim sredstvima, a najpopularnije su pritom palice za baseball.

Prema navodima Amazona, prodaja palica porasla je u posljednja 24 sata za 60 do 70 puta. Izravna povezanost prodaje palica za baseball s neredima nije nedvojbeno utvrđena, ali je činjenica da su palice zauzele prvih šest mjesta najprodavanijih proizvoda u rubrici 'šport i slobodno vrijeme'.

Za razliku od Engleske, u drugim zemljama, primjerice u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj, u toj rubrici najprodavaniji su ruksaci, plinska kuhala i odjeća.


Zabrana BlackBerryja zbog nereda?

Britanski parlamentarac pozvao je u utorak na suspenziju usluge instant e-maila na telefonima BlackBerry, koju prosvjednici u Londonu i drugim britanskim gradovima koriste za okupljanje.

David Lammy, zastupnik iz Tottenhama, gdje su u subotu počeli najgori neredi u Londonu zadnjih desetljeća, pozvao je putem Twittera i BBC radija da BlackBerryjev proizvođač suspendira tu uslugu.

'To je jedan od razloga zašto nesofisticirani kriminalci nadmudre inače sofisticiranu policiju', napisao je na Twitteru. 'BlackBerry Messenger drugačiji je jer je kodiran i policija mu ne može pristupiti.'