NIJE PRIJAVILA ZLOSTAVLJAČA

15 mjeseci zatvora jer je kćer dovodila ocu da je siluje

06.09.2009 u 21:04

Bionic
Reading

L. S. je iza rešetaka od lipnja, kada je uhićena na granici sa Srbijom jer se nije odazivala pozivima suda. Za sudskog postupka priznala je da je kriva

Zato što nije zaštitila najstariju kćer od seksualnog zlostavljanja svog supruga, djevojčičina oca, te što nije prijavila zlostavljača da tuče njihovih petero djece Općinski sud u Osijeku nepravomoćno je osudio L. S. iz Baranje na godinu i tri mjeseca iz zatvora.

Pravomoćnost presude, po svemu sudeći, dočekat će iza rešetaka, kamo je dospjela u lipnju kada je uhićena na graničnom prijelazu sa Srbijom, i to zato što se nije odazivala pozivima osječkog suda, pa se sada boje da opet ne ode iz Hrvatske. Na ovu će se presudu žaliti Državno odvjetništvo koje je tražilo četverogodišnju zatvorsku kaznu za okrivljenu.

L. S. je za sudskog postupka priznala da je kriva, ponavljala je da joj je žao, plakala što je dopustila da se pod njezinim krovom događaju strahote zbog kojih je njezin muž osuđen na 27 godina zatvora... Postupkom je ustanovljeno da je i sama bila žrtva fizičkog i psihičkog zlostavljanja, da je blago retardirana. Uzeto joj je to za olakotne okolnosti, baš kao i to da je ona prijavila supruga. Doduše, godinu dana prekasno.

Kad je lanjske veljače Večernjak objavio potresnu ispovijed L. S. koja je pričala kako je morala mužu dovoditi u postelju njihovu tada 13-godišnju kćer da je siluje, a ona je to gledala strahujući da će, kao što je prijetio, ubiti i nju i njihovih petero djece, i kako u selu u kojem su živjeli u kući što im ju je na uporabu dao APN nije imala nikoga kome bi se povjerila i tko bi joj pomogao da agonija prestane, oglasila se i tadašnja ministrica, a danas premijerka Jadranka Kosor. Kazala je tada da je upravo ispovijest L. S. najstrašnija priča koju je pročitala u životu. Dodala je i da će sve učiniti da pomogne majci i djeci, da će ih posjetiti. Do danas to se nije dogodilo.

Bez obzira na to i što su njihova oba roditelja ostala bez prava na skrb, djeca su, doznajemo, dobro. Smještena su u udomiteljske obitelji, idu u školu, solidno uče. Silovana djevojčica za oca ne želi čuti, mlađi ipak pitaju za roditelje.

I majka pita za njih i željela bi ponovno biti s njima, ali dok je u zatvoru, nema izgleda da sudski ostvari pravo na to.

Njezin suprug kaznu, za dvije godine umanjenu od dosuđenih 27, izdržava u Lepoglavi.

Pisao je odande majci i tvrdi da nije kriv, a ona mu vjeruje optužujući bivšu snahu da je lažljiva i laka morala. L. S. pak tvrdi da je kći prvi put silovana upravo pod bakinim krovom, gdje je tada živjelo njih dvanaestero i da je baka znala što se dogodilo, ali je kazala da to nije – ništa. Prošle godine L. S. je iz zatvora nazivao suprug:

'Rekao je, zamislite, da mi je oprostio! Kaže da neće više dirati najstariju kćer, nego da će čekati da mlađa naraste! I još me nagovara da kažem da je kći pristala na odnos i da sam ja podmetnula dokaze. Ako ga puste, ja sam gotova. A njegova mati priča da nije ništa znala i da je on trebao ubiti mene i djecu pa dobiti 27 godina, jer je ovo za nju – sitnica', pričala je za Večernjak lani L. S.

U to vrijeme ona je bila u novoj vezi za koju je kazala da joj daje snage da ne poludi, pa je mladić, upoznat s cijelom ovom mučnom pričom, danas posjećuje u zatvoru.